Μετάβαση σε περιεχόμενο

Καλωσήρθατε στο VapeFriends.gr
Εγγραφείτε στο φόρουμ για να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του. Μόλις εγγραφείτε και συνδεθείτε, θα μπορείτε να δημιουργήσετε τόπικς, να απαντήσετε σε υπάρχοντα άρθρα, να αποκτήσετε τον προσωπικό σας messenger, να ενημερώσετε την κατάστασή σας, να διαχειριστείτε το προφίλ σας και πολλά άλλα. Αυτό το μήνυμα δεν θα εμφανιστεί ξανά όταν εγγραφείτε στο φόρουμ. Δώστε προσοχή στην σωστή αναγραφή του email σας στην εγγραφή σας γιατί σε αυτό θα σας αποσταλεί email επιβεβαίωσης. Αν δεν λάβετε email επιβεβαίωσης στα εισερχόμενά σας, ελέγξτε και στα spam σας.

Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in. Pay attention to the correct entry of your email in your registration because it will send you a confirmation email. If you do not receive a confirmation email in your inbox, check your spam.
Σύνδεση στον Λογαριασμό (Login) Δημιουργία Λογαριασμού (Register)
Φωτογραφία

Συνταγές Μαγειρικής - Ζαχαροπλαστικής από επίδοξους ερασιτέχνες και όχι μόνο σεφ


  • Παρακαλώ συνδεθείτε για να απαντήσετε
20 απαντήσεις στο θέμα

#1
OFFLINE   makis66

makis66

    ADMIN

  • Administrators
  • 2.549 Δημοσιεύσεις
  • Όνομα:Μάκης
  • ΠεριοχήΑν. Θεσ/νίκη
  • Ατμιστικός εξοπλισμός:Αναφέρεται στην αυτοπαρουσίαση
  • Ενδιαφέροντα - Χόμπι:Μοτό, ηλεκτρονικά, πατέντες

Εδώ όσοι αγαπάμε την μαγειρική είτε από χόμπι είτε γιατί απλά μας αρέσει να τρώμε υγιεινά, θα δημοσιεύουμε διάφορες συνταγές μαγειρικής ή και ζαχαροπλαστικής που έχουμε εκτελέσει και αξίζει να δοκιμάσει κάποιος.

 

Κάνω την αρχή με την αγαπημένη μου συνταγή για σπιτικό ζυμωτό ψωμί ολικής το οποίο φτιάχνω εδώ και 7 χρόνια.

 

Το ψωμί είναι από τα πιο βασικά τρόφιμα και δεν λείπει από κανένα τραπέζι καθημερινά.

Όταν διάβασα για το τί γίνεται κατά την παρασκευή του ψωμιού, πρώτον για λόγους πιο υγιεινής διατροφής και δεύτερον για λόγους οικονομικούς ξεκίνησα να φτιάχνω δικό μου ψωμί.

Δεν το μετάνιωσα ποτέ και αν έχει λίγο χρόνο αξίζει να ασχοληθείς.

Σήμερα λοιπόν ήταν η μέρα της παρασκευής του ψωμιού του δεκαπενθημέρου οπότε είπα να κάνω μία παρουσίαση με τα απαραίτητα βήματα έτσι ώστε να δώσω ένα ερέθισμα για να φτιάξετε και σεις το δικό σας νόστιμο σπιτικό ζυμωτό ψωμί.

 

Σπιτικό ζυμωτό ψωμί ολικής

 

Υλικά:

 

2 κιλά αλεύρι σκληρό (*)

1 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης

50 γραμμάρια αλάτι

90 γραμμάρια μαγιά φρέσκια (**)

2 κουταλιές σούπας μέλι

4 κουταλιές σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1700 γραμμάρια νερό

Προαιρετικά σταφίδες ή σπόρους (σουσάμι ή ηλιόσπορους)

 

(*) Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης αλεύρι κίτρινο ή μαλακό

(**) Μαγιά αγοράζουμε από έναν φούρνο φρέσκια. Πωλείται σε συσκευασία μισού κιλού. Την χωρίζουμε σε κομμάτια της ποσότητας που θα χρειαζόμαστε κάθε φορά και την βάζουμε στην κατάψυξη. Έτσι δεν χάνει τις ιδιότητές της και είναι πάντα σαν φρέσκια. Λίγο πριν από την παρασκευή του ψωμιού βγάζουμε ένα κομμάτι από την κατάψυξη να ξεπαγώσει και το χρησιμοποιούμε σαν να ήταν φρέσκο.

 

Κατέληξα στις παραπάνω ποσότητες μετά από δοκιμές και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Μπορείτε να μειώσετε ή να αυξήσετε τις ποσότητες αναλογικά, Αλλά για ένα σπιτικό φούρνο αυτή η ποσότητα ψωμιού είναι η ιδανική.

 

Θα χρειαστούμε επίσης:

 

Μία μεγάλη λεκάνη

Μία ζυγαριά με ακρίβεια γραμμαρίου

Δύο ταψιά ή 6 φόρμες

 

Παρασκευή:

 

Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε τα 3 κιλά αλεύρι, 50 γρ αλάτι, προαιρετικά σταφίδες ή σπόρους και τα ανακατεύουμε καλά.

Κάνουμε μία μεγάλη τρύπα στη μέση για να χωρέσει το νερό με την μαγιά.

Ρίχνουμε στη μέση τις 4 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

  393,52K   8 Αριθμός λήψεων

 

Βάζουμε την μαγιά μας ξεπαγωμένη ή φρέσκια με τις 2 κουταλιές μέλι σε ένα δοχείο

Ζεσταίνουμε το νερό (1700 γραμμάρια) λίγο (έως 40 βαθμούς Κελσίου) και ρίχνουμε μία ποσότητα στο δοχείο με την μαγιά και το μέλι για να την διαλύσουμε.

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

  346,4K   8 Αριθμός λήψεων

 

Μέχρι να διαλυθεί η μαγιά μας βάζουμε λαδόκολλα στα ταψιά μας ή στις φόρμες μας για να υποδεχτούν τα ψωμιά μας.

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

  403,3K   8 Αριθμός λήψεων

 

Αφού διαλυθεί η μαγιά την ρίχνουμε μέσα στην λεκάνη με το αλεύρι και μετά ρίχνουμε και το υπόλοιπο χλιαρό νερό.

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

  375,64K   8 Αριθμός λήψεων

 

Ανακατεύουμε το υγρό παίρνοντας από τα πλάγια και λίγο αλεύρι μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός.

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

  408,86K   7 Αριθμός λήψεων

 

Σ' αυτό το σημείο ανάβουμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 50 βαθμούς.

Αφήνουμε να δράσει η μαγιά για κανένα εικοσάλεπτο.

Αυτό θα το καταλάβουμε γιατί η μαγιά με το νερό θα αρχίσει να αφρίζει και να φουσκώνει.

Αφού φουσκώσει με τα καλά πλυμένα χέρια μας αρχίζουμε κυκλικά να αναμιγνύουμε το αλεύρι με τον χυλό και μετά να ζυμώνουμε μέχρι το ζυμάρι μας να γίνει μια ομοιόμορφη ελαστική μάζα.

Όσο περισσότερο ζυμώσουμε τόσο πιο αφράτο θα γίνει το ψωμί μας.

Εγώ ζυμώνω από τη στιγμή που θα γίνουν όλα τα υλικά μία εύπλαστη μάζα, περίπου δέκα λεπτά.

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

  354,75K   7 Αριθμός λήψεων

 

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

  330,24K   7 Αριθμός λήψεων

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

  337,43K   7 Αριθμός λήψεων

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

  385,71K   7 Αριθμός λήψεων

 

Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε 6 ίσα στρόγγυλα κομμάτια

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

  330,62K   7 Αριθμός λήψεων

 

Το συνολικό βάρος της ζύμης είναι σχεδόν 5 κιλά !!!

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

  343,29K   7 Αριθμός λήψεων

 

Τα πλάθουμε μακρόστενα και τα τοποθετούμε στα ταψιά μας ή στις φόρμες μας που έχουμε επενδύσει από πριν με λαδόκολλα.

Τα χαράσσουμε με ένα μαχαίρι για να δώσουμε χώρο όταν φουσκώσουν και τα βάζουμε στον φούρνο στους 50 βαθμούς για μία ώρα.

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

  421,63K   8 Αριθμός λήψεων

 

Σε μία ώρα τα ψωμιά μας έχουν φουσκώσει και είναι έτοιμα για ψήσιμο.

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

  395,45K   7 Αριθμός λήψεων

 

Ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 220 βαθμούς (στον αέρα) και ψήνουμε για 15 λεπτά.

Αυτό το κάνουμε για να κάνει το ψωμί μας κόρα και να μην ξεφουσκώσει.

Κατόπιν χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180 με 190 βαθμούς και ψήνουμε στον αέρα για άλλα 45 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει το ψωμί μας.

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

  386,81K   7 Αριθμός λήψεων

 

Οι χρόνοι και οι θερμοκρασίες ψησίματος εξαρτώνται από τον φούρνο που έχει ο καθένας.

Τα ψωμιά μας είναι έτοιμα κριτσανιστά και νοστιμότατα.

Μα πάνω απ' όλα υγιεινά, χωρίς πρόσθετα.

Το συνολικό τους βάρος είναι σχεδόν 4 κιλά !!!

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

  378,89K   7 Αριθμός λήψεων

 

Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω στον πάγκο και αφού κρυώσουν κρατάμε την απαραίτητη ποσότητα για δύο ημέρες και τα υπόλοιπα καρβέλια τα κόβουμε στη μέση και τα τοποθετούμε σε σακούλες τροφίμων στην κατάψυξη.

Όποτε χρειαζόμαστε ψωμί αρκεί να το βγάλουμε από την κατάψυξη και να το ξεπαγώσουμε αργά σε θερμοκρασία δωματίου.

Έτσι θα έχουμε φρέσκο ψωμί καθημερινά στο τραπέζι μας.

 

 


  • Μου αρέσει (+) x 8
  • Συμφωνώ! (+) x 1

#2
OFFLINE   ambient

ambient

    ADMIN

  • Administrators
  • 1.313 Δημοσιεύσεις
  • Όνομα:Δημήτρης
  • ΠεριοχήΘεσσαλονίκη - Μεσολόγγι
  • Ατμιστικός εξοπλισμός:Kayfun 3.1ES, Skyline, Doggystyle,FEV4,KV5,Apollo κ.α.

Μάκη πότε να σου φέρω υλικά; :)


  • Μου αρέσει (+) x 1
  • Χαχαχα-Γέλιο (+) x 1

#3
OFFLINE   makis66

makis66

    ADMIN

  • Administrators
  • 2.549 Δημοσιεύσεις
  • Όνομα:Μάκης
  • ΠεριοχήΑν. Θεσ/νίκη
  • Ατμιστικός εξοπλισμός:Αναφέρεται στην αυτοπαρουσίαση
  • Ενδιαφέροντα - Χόμπι:Μοτό, ηλεκτρονικά, πατέντες

Έλα να πιούμε καφέ και σε τρεις ωρίτσες έφυγες με 4 κιλά ψωμί. ;)


  • Μου αρέσει (+) x 2

#4
OFFLINE   demisgr

demisgr

    Advanced Tech Serv

  • Administrators
  • 909 Δημοσιεύσεις
  • Όνομα:Ντέμης
  • ΠεριοχήΠειραιάς
  • Ατμιστικός εξοπλισμός:Kayfun Prime με Smoant Cylon TC 218 W
  • Ενδιαφέροντα - Χόμπι:IT Systems & Server Administrator.

Μάκηηη, όταν περιμένεις να γίνει το ψωμί, δεν πίνεις καφέ ! Χαχαχα, βγάλε μπύρες και έρχομαι !!!  :drinkingcheers:


  • Μου αρέσει (+) x 1

#5
OFFLINE   makis66

makis66

    ADMIN

  • Administrators
  • 2.549 Δημοσιεύσεις
  • Όνομα:Μάκης
  • ΠεριοχήΑν. Θεσ/νίκη
  • Ατμιστικός εξοπλισμός:Αναφέρεται στην αυτοπαρουσίαση
  • Ενδιαφέροντα - Χόμπι:Μοτό, ηλεκτρονικά, πατέντες

ΟΚ Ντέμη, αλλά είσαι κομμάτι μακριά. :hahaha:


  • Μου αρέσει (+) x 1

#6
OFFLINE   demisgr

demisgr

    Advanced Tech Serv

  • Administrators
  • 909 Δημοσιεύσεις
  • Όνομα:Ντέμης
  • ΠεριοχήΠειραιάς
  • Ατμιστικός εξοπλισμός:Kayfun Prime με Smoant Cylon TC 218 W
  • Ενδιαφέροντα - Χόμπι:IT Systems & Server Administrator.

offtopic : Ποιό απ 'όλα να πάρω για να έρθω ?   :bootjesmiley:  :motorcycle19:  :smilie_car_146:  :girl_witch:  :horseriding:  :tour:

ontopic : Μάκη, με την πρώτη ευκαιρία θα δοκιμάσω τη συνταγή σου, είμαι σίγουρος ότι θα σκίσει !!!  


  • Μου αρέσει (+) x 2

#7
OFFLINE   makis66

makis66

    ADMIN

  • Administrators
  • 2.549 Δημοσιεύσεις
  • Όνομα:Μάκης
  • ΠεριοχήΑν. Θεσ/νίκη
  • Ατμιστικός εξοπλισμός:Αναφέρεται στην αυτοπαρουσίαση
  • Ενδιαφέροντα - Χόμπι:Μοτό, ηλεκτρονικά, πατέντες

:thankyouyellow: 


  • Μου αρέσει (+) x 1

#8
OFFLINE   fobmove

fobmove

    Advanced Member

  • VF Members
  • 200 Δημοσιεύσεις

Μια διαφορετικη εκδοση μιας αγαπημενης συνταγης απο τα παλια, τα χρονια που ειμασταν παιδια και τρωγαμε φαγακι της μαμας.

 

Υλικα:

 

1 κιλο μοσχαρι (οσο γινεται καθαρο απο λιπη) κομμενο σε μικρα κομματια τετραγωνης διατομης και ορθογωνιου σχηματος. Σαν μικρα στικ τετραγωνης διατομης μηκους περιπου 5 εκατοστων και παχος περιπου 1 εκατοστο.

 

1/2 κιλο μανιταρια της επιλογης μας κομμενα και αυτα, οχι ομως πολυ μικρα κομματια και σε καμια περιπτωση οχι κονσερβα.

 

50γραμ. βουτυρο λουρπακ το γνησιο οχι το σοφτ κτλπ.

 

1/2 κιλο κρεμα γαλακτος φουλ λιπαρα

 

4 κρεμμυδια ξερα κομμενα σε μικρα κομματια

 

2 κουταλιες σουπας αλευρι για ολες τις χρησεις

 

2 κουταλιες σουπας μουσταρδα

 

αλατι πιπερι

 

 

Εκτελεση:

 

Βαζουμε το βουτυρο στη κατσαρολα σε μετρια φωτια και πεταμε μεσα τα μανιταρια τα κρεμμυδια και σωταρουμε για 3-5 λεπτα περιπου. Δεν θελουμε να καουν τα υλικα. 

 

Προσθετουμε το κρεας και σωταρουμε ολα μαζι τα υλικα. Ανακατευουμε συνεχως, με νευρο για να μην αρπαξουν. Συνεχιζουμε για ακομα 5 λεπτα.

 

Προσθετουμε οσο νερο χρειαστει ωστε να μην κολλησουν τα υλικα στη κατσαρολα και αφηνουμε να βρασει το ολο μειγμα. Δοκιμαζουμε τακτικα να δουμε ποτε εχει γινει το κρεας συμφωνα με τα δικα μας γουστα.

 

Μολις γινει, βαζουμε το αλευρι σε ενα μπωλ μαζι με λιγο ζεστο νερο και ανακατευουμε να γινει ενας ρευστος χυλος χωρις σβωλους. Προσθετουμε τη κρεμα γαλακτος μεσα στη κατσαρολα μαζι με το χυλο απο το αλευρι και ανακατευουμε συνεχεια. Ριχνουμε μαζι και τη μουσταρδα το αλατι και το πιπερι. Ανακατευουμε συνεχεια. 

 

Το τελικο μειγμα θα πρεπει να ειναι μια ωραια λευκη δεμενη σαλτσα. Ουτε νερουλη ουτε γιαουρτι.

 

Σερβιρουμε ζεστο οπως ειναι με μακαρονια ή ρυζι ή πατατες φουρνου ή βραστα λαχανικα ή ολα μαζι. Αν βαλουμε ζυμαρικα-ρυζι πασπαλιζουμε σπαταλα πανω σε καθε πιατο τριμμενο μειγμα τυριου παρμεζανα-πεκορινο οχι τριμμενο σαν αλευρι αλλα τριμμενο στο χοντρο του τριφτη. Αν το βαλετε τριμμενο τυρι με μορφη πολυ ψιλη σαν αλευρι θα πηξει υπερβολικα το μειγμα στο πιατο. Χοντροτριμμενο το τυρακι λοιπον. 

 

Μεγαλη προσοχη πρεπει να δοθει στο ψωμι και στις βουτες με αυτο. Ειναι τελειο αλλα θα μας μετατρεψει σε φαλαινες, αυτο το φαγητο αν κανεις την αρχη, σηκωνει πολυ ψωμι, προσοχη λοιπον. 

 

Εγω συνηθως το τρωω εντελως σκετο με διαφορα λαχανικα που εχουν γινει στον ατμο εκτος απο πατατες. 

 

Τελεια συνοδεια για αυτο το πιατο ειναι ειτε ενα καλο λευκο ξηρο κρασι ή μια γνησια Ρωσικη βοτκα, ψαξτε για "χορτιτσα".

 

Καλα μαγειρεματα και καλες μασες.

 

 

ΥΓ: Ο ιδανικος συνδυασμος θα ειναι αυτο το φαγητο μαζι με το ψωμι του Μακη που υπαρχει σε συνταγη λιγο πιο πανω. Το τελειο παντρεμα!


Επεξεργάσθηκε απο fobmove, 09 Μάρτιος 2018 - 17:24.

  • Μου αρέσει (+) x 7

#9
OFFLINE   Hraklis

Hraklis

    Επίτιμο μέλος

  • VF Members
  • 191 Δημοσιεύσεις
  • Όνομα:Γιωργος
  • ΠεριοχήΘεσσαλονικη κεντρο

offtopic : Ετιμοι για παντρεια ειστε @

Please Login or Register to see this Hidden Content

& @fobmove  :eating-081:


  • Χαχαχα-Γέλιο (+) x 5

#10
OFFLINE   makis66

makis66

    ADMIN

  • Administrators
  • 2.549 Δημοσιεύσεις
  • Όνομα:Μάκης
  • ΠεριοχήΑν. Θεσ/νίκη
  • Ατμιστικός εξοπλισμός:Αναφέρεται στην αυτοπαρουσίαση
  • Ενδιαφέροντα - Χόμπι:Μοτό, ηλεκτρονικά, πατέντες

Γιώργο @

Please Login or Register to see this Hidden Content

είναι αργά τώρα, έχουμε δέσει τον γάιδαρό μας από καιρό. :mollie:


  • Χαχαχα-Γέλιο (+) x 4

#11
OFFLINE   fobmove

fobmove

    Advanced Member

  • VF Members
  • 200 Δημοσιεύσεις

@

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Προτιμω την ελευθερη ζωη αδερφε. Μια χαρα ειναι. Αλλωστε, δεν θα καθοταν καμια μονιμα διπλα μου και να χτυπα συνεχεια το viber μηνυματα, δεν θελω να κοροιδευω κανεναν. Οποτε αφου ξερω την "αρρωστεια" μου με το θεμα γυναικες...δεν θελω να ταλαιπωρω κανεναν. Φαντασου να ειχα παιδια και να εκανα τη ζωη που κανω...θα ηταν τραγικο και αδικο και για αυτα και τη μητερα τους. Ο καθενας λοιπον, οπως νοιωθει καλυτερα.

 

Χαιρομαι ομως τους σωστους οικογενειαρχες που ειναι αφωσιωμενοι στα παιδια τους και στη γυναικα τους, τους θαυμαζω. Απεχθανομαι τους υποκριτες που ενω ειναι εγγαμοι, κανουν αυτα που κανουν. Για αυτο και δεν κανω παρεα σε εξοδους κτλπ με εγγαμους, τους αφηνω στην ησυχια τους ωστε να μην εχω μετα τυψεις οτι τους χαλασα και το σπιτι επειδη τους παρεσυρα σε διαφορα.


Επεξεργάσθηκε απο fobmove, 09 Μάρτιος 2018 - 21:03.

  • Μου αρέσει (+) x 5

#12
OFFLINE   Hraklis

Hraklis

    Επίτιμο μέλος

  • VF Members
  • 191 Δημοσιεύσεις
  • Όνομα:Γιωργος
  • ΠεριοχήΘεσσαλονικη κεντρο

Σοστως  :hat-tip:  @fobmove  :twothumbs:  Εγω 38 χρονια παντρεμενος , με ανεχεται ακομα 

offtopic .... :ok:


  • Χαχαχα-Γέλιο (+) x 4
  • Μου αρέσει (+) x 1

#13
OFFLINE   fobmove

fobmove

    Advanced Member

  • VF Members
  • 200 Δημοσιεύσεις

 

Μια διαφορετικη εκδοση του σασλικ (ρωσικο σουβλακι). Κομμενο σε λεπτες πλατιες φετες, γεμισμενο με κιμα που φτιαχνουμε τα κεμπαπ. Οποιος θελει μπορει να αφησει εκτος το εξτρα λιπος και τα καυτερα.

 

Ζωγραφισε ο καλλιτεχνης...

 

Καλη παρεα, σαλατες και βοτκα. Ο ιδανικος συνδυασμος.


Επεξεργάσθηκε απο fobmove, 18 Μάρτιος 2018 - 21:01.

  • Μου αρέσει (+) x 2

#14
OFFLINE   fobmove

fobmove

    Advanced Member

  • VF Members
  • 200 Δημοσιεύσεις

Η συνταγη για το κλασικο σασλικ, στα αγγλικα αυτη τη φορα. :)

 

 

και μια ακομα εκδοση απο Ουζμπεκισταν

 


Επεξεργάσθηκε απο fobmove, 18 Μάρτιος 2018 - 21:34.

  • Μου αρέσει (+) x 2

#15
OFFLINE   fobmove

fobmove

    Advanced Member

  • VF Members
  • 200 Δημοσιεύσεις

30727662_2024982817824071_81535347890984

 

 Μοσχαρακι με μελιτζανες και πιπεριες Φλωρινης στο φουρνο. Κρεμμυδια-σκορδα-μπαχαρικα-ελαιολαδο-αλατι.

 

 Εφτιαξα και ενα τζατζικι λιγο διαφορετικο απο το νορμαλ. Δηλαδη, γιαουρτι στραγγιστο πληρες μπολικο σκορδο αλατι ελαιολαδο και μπολικο καυτερο πιπερι καγιεν. Χωρις αγγουρακι.

 

 Σερβιρεται με μπολικη σκληρη φετα. Προσοχη στη καταναλωση ψωμιου, τραβαει πολυ ψωμι αυτο το φαγητο. Εγω δεν εφαγα καθολου.  :)


Επεξεργάσθηκε απο fobmove, 19 Απρίλιος 2018 - 15:34.

  • Μου αρέσει (+) x 3

#16
OFFLINE   mankar72

mankar72

    Advanced Member

  • VF Members
  • 228 Δημοσιεύσεις
  • Όνομα:Μάνος
  • ΠεριοχήΑΘΗΝΑ

Μια απλή συνταγή για μους μόνο με τρία υλικά. Την βρήκαμε στο διαδίκτυο και αρέσει πολύ και στα παιδιά. Περιέχει αρκετά λιγότερες θερμίδες από μια κανονική μους.

mous-sokolata-tria-ylika.jpg

 

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο
  • 150 γρ. γάλα με 1.5% λιπαρά
  • 400 γρ. γιαούρτι με 2% λιπαρά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τεμαχίζουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ.

Βράζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και το αδειάζουμε πάνω από τη σοκολάτα.

Περιμένουμε 1 λεπτό και ανακατεύουμε.

Μόλις λιώσει η σοκολάτα και γίνει ένα ομοιογενές μείγμα, ενσωματώνουμε το γιαούρτι ανακατεύοντας απαλά. Μοιράζουμε το μείγμα σε

ποτήρια και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει η μους (περίπου 1-2 ώρες).

Στο πάνω μέρος εάν θέλουμε στολίζουμε-προσθέτουμε τριμμένους ξηρούς καρπούς, φράουλες, σαντιγί ή ότι άλλο μας αρέσει.  


  • Μου αρέσει (+) x 4

#17
OFFLINE   makis66

makis66

    ADMIN

  • Administrators
  • 2.549 Δημοσιεύσεις
  • Όνομα:Μάκης
  • ΠεριοχήΑν. Θεσ/νίκη
  • Ατμιστικός εξοπλισμός:Αναφέρεται στην αυτοπαρουσίαση
  • Ενδιαφέροντα - Χόμπι:Μοτό, ηλεκτρονικά, πατέντες

Θα δημοσιεύσω και γω την σημερινή μου τέλεια μαγειρική πανδαισία, μιας και είχε μεγάλη επιτυχία. :D

 

Κατσικάκι γάλακτος κοκκινιστό με αρακά και πατάτες

 

ΥΛΙΚΑ

 

1 κιλό κατσικάκι γάλακτος (κατά προτίμηση μπουτάκια)

2 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομένες

800 γρ. αρακά

3 μέτριες πατάτες κομμένες σε μεγάλους κύβους

1 λεμόνι

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

150 γρ κόκκινο κρασί

150 γρ. λάδι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

3 δαφνόφυλλα

νερό

αλάτι ανάλογα την προτίμηση

1 κ.σ. ρίγανη

1/2 κ.γ. κανέλα

1/2 κ.γ. κόκκινο πιπέρι

1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι

1 λεμόνι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Βάζουμε το ελαιόλαδο στην χύτρα να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομένο.

Μόλις αρχίσει να μαραίνεται ρίχνουμε το κατσικάκι και το τσιγαρίζουμε γυρνώντας το από όλες τις μεριές.

Μόλις πάρει χρώμα το κρέας σβήνουμε με το κόκκινο κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθεί το κρέας μας

Ρίχνουμε μέσα την φρέσκια ντομάτα, αλάτι, πιπέρι μαύρο και κόκκινο, κανέλα, ρίγανη και τα δαφνόφυλλα.

Κλείνουμε την χύτρα και βράζουμε για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας (ή σε κανονική κατσαρόλα περίπου μία ώρα).

Μετά προσθέτουμε τις πατατούλες μας και τον αρακά.

Κλείνουμε την χύτρα και βράζουμε άλλα 6 λεπτά (ή 20 λεπτά σε κανονική κατσαρόλα)

Αν θέλουμε στύβουμε μισό ή ένα λεμόνι και ανακατεύουμε ελαφρά.

Το φαγητό είναι έτοιμο.

Καλή μας όρεξη.

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Please Login or Register to see this Hidden Content

  321,81K   5 Αριθμός λήψεων


  • Μου αρέσει (+) x 3
  • Χρήσιμο (+) x 1

#18
OFFLINE   redortho

redortho

    Advanced Member

  • Gold VF Members
  • 1.851 Δημοσιεύσεις
  • Όνομα:Δημήτρης
  • ΠεριοχήΝέα Σμύρνη
  • Ατμιστικός εξοπλισμός:Skyfall, Skyline, TA, TAE, Amadeus, Phenomenon, Eviva, Creek

Με ιντριγκάρει πολύ η ιδέα του τζατζικιού με Porsche Cayenne  :delicious2:


  • Χαχαχα-Γέλιο (+) x 2

#19
OFFLINE   Billygrante

Billygrante

    Member

  • VF Members
  • 120 Δημοσιεύσεις
  • Όνομα:Βασίλης
  • ΠεριοχήΘεσσαλονίκη
  • Ατμιστικός εξοπλισμός:Vandyvape pulse bf kit voopoo drag vgod rdta

Εδώ όσοι αγαπάμε την μαγειρική είτε από χόμπι είτε γιατί απλά μας αρέσει να τρώμε υγιεινά, θα δημοσιεύουμε διάφορες συνταγές μαγειρικής ή και ζαχαροπλαστικής που έχουμε εκτελέσει και αξίζει να δοκιμάσει κάποιος.

Κάνω την αρχή με την αγαπημένη μου συνταγή για σπιτικό ζυμωτό ψωμί ολικής το οποίο φτιάχνω εδώ και 7 χρόνια.

Το ψωμί είναι από τα πιο βασικά τρόφιμα και δεν λείπει από κανένα τραπέζι καθημερινά.
Όταν διάβασα για το τί γίνεται κατά την παρασκευή του ψωμιού, πρώτον για λόγους πιο υγιεινής διατροφής και δεύτερον για λόγους οικονομικούς ξεκίνησα να φτιάχνω δικό μου ψωμί.
Δεν το μετάνιωσα ποτέ και αν έχει λίγο χρόνο αξίζει να ασχοληθείς.
Σήμερα λοιπόν ήταν η μέρα της παρασκευής του ψωμιού του δεκαπενθημέρου οπότε είπα να κάνω μία παρουσίαση με τα απαραίτητα βήματα έτσι ώστε να δώσω ένα ερέθισμα για να φτιάξετε και σεις το δικό σας νόστιμο σπιτικό ζυμωτό ψωμί.
Συνχαρητηρια για την παρουσίαση σου Μάκη άψογος τρόπος εκτέλεσης δοκίμασε να πάρεις αλεύρι τ70 αρτοποιίας δυνατό(εβδομήνταρι κοινός) από τον πλησιέστερο φούρνο της γειτονιάς σου αντί σκληρο ή μαλακό όπως αναφέρεις συνήθως τα άλευρα που πουλούν στα σούπερ μάρκετ δεν ενδείκνυνται για ψωμί

Σπιτικό ζυμωτό ψωμί ολικής

Υλικά:

2 κιλά αλεύρι σκληρό (*)
1 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης
50 γραμμάρια αλάτι
90 γραμμάρια μαγιά φρέσκια (**)
2 κουταλιές σούπας μέλι
4 κουταλιές σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1700 γραμμάρια νερό
Προαιρετικά σταφίδες ή σπόρους (σουσάμι ή ηλιόσπορους)

(*) Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης αλεύρι κίτρινο ή μαλακό
(**) Μαγιά αγοράζουμε από έναν φούρνο φρέσκια. Πωλείται σε συσκευασία μισού κιλού. Την χωρίζουμε σε κομμάτια της ποσότητας που θα χρειαζόμαστε κάθε φορά και την βάζουμε στην κατάψυξη. Έτσι δεν χάνει τις ιδιότητές της και είναι πάντα σαν φρέσκια. Λίγο πριν από την παρασκευή του ψωμιού βγάζουμε ένα κομμάτι από την κατάψυξη να ξεπαγώσει και το χρησιμοποιούμε σαν να ήταν φρέσκο.

Κατέληξα στις παραπάνω ποσότητες μετά από δοκιμές και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.
Μπορείτε να μειώσετε ή να αυξήσετε τις ποσότητες αναλογικά, Αλλά για ένα σπιτικό φούρνο αυτή η ποσότητα ψωμιού είναι η ιδανική.

Θα χρειαστούμε επίσης:

Μία μεγάλη λεκάνη
Μία ζυγαριά με ακρίβεια γραμμαρίου
Δύο ταψιά ή 6 φόρμες

Παρασκευή:

Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε τα 3 κιλά αλεύρι, 50 γρ αλάτι, προαιρετικά σταφίδες ή σπόρους και τα ανακατεύουμε καλά.
Κάνουμε μία μεγάλη τρύπα στη μέση για να χωρέσει το νερό με την μαγιά.
Ρίχνουμε στη μέση τις 4 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

attachicon.gif

Please Login or Register to see this Hidden Content



Βάζουμε την μαγιά μας ξεπαγωμένη ή φρέσκια με τις 2 κουταλιές μέλι σε ένα δοχείο
Ζεσταίνουμε το νερό (1700 γραμμάρια) λίγο (έως 40 βαθμούς Κελσίου) και ρίχνουμε μία ποσότητα στο δοχείο με την μαγιά και το μέλι για να την διαλύσουμε.

attachicon.gif

Please Login or Register to see this Hidden Content



Μέχρι να διαλυθεί η μαγιά μας βάζουμε λαδόκολλα στα ταψιά μας ή στις φόρμες μας για να υποδεχτούν τα ψωμιά μας.

attachicon.gif

Please Login or Register to see this Hidden Content



Αφού διαλυθεί η μαγιά την ρίχνουμε μέσα στην λεκάνη με το αλεύρι και μετά ρίχνουμε και το υπόλοιπο χλιαρό νερό.

attachicon.gif

Please Login or Register to see this Hidden Content



Ανακατεύουμε το υγρό παίρνοντας από τα πλάγια και λίγο αλεύρι μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός.

attachicon.gif

Please Login or Register to see this Hidden Content



Σ' αυτό το σημείο ανάβουμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 50 βαθμούς.
Αφήνουμε να δράσει η μαγιά για κανένα εικοσάλεπτο.
Αυτό θα το καταλάβουμε γιατί η μαγιά με το νερό θα αρχίσει να αφρίζει και να φουσκώνει.
Αφού φουσκώσει με τα καλά πλυμένα χέρια μας αρχίζουμε κυκλικά να αναμιγνύουμε το αλεύρι με τον χυλό και μετά να ζυμώνουμε μέχρι το ζυμάρι μας να γίνει μια ομοιόμορφη ελαστική μάζα.
Όσο περισσότερο ζυμώσουμε τόσο πιο αφράτο θα γίνει το ψωμί μας.
Εγώ ζυμώνω από τη στιγμή που θα γίνουν όλα τα υλικά μία εύπλαστη μάζα, περίπου δέκα λεπτά.

attachicon.gif

Please Login or Register to see this Hidden Content



attachicon.gif

Please Login or Register to see this Hidden Content



attachicon.gif

Please Login or Register to see this Hidden Content



attachicon.gif

Please Login or Register to see this Hidden Content



attachicon.gif

Please Login or Register to see this Hidden Content



Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε 6 ίσα στρόγγυλα κομμάτια

attachicon.gif

Please Login or Register to see this Hidden Content



Το συνολικό βάρος της ζύμης είναι σχεδόν 5 κιλά !!!

attachicon.gif

Please Login or Register to see this Hidden Content



Τα πλάθουμε μακρόστενα και τα τοποθετούμε στα ταψιά μας ή στις φόρμες μας που έχουμε επενδύσει από πριν με λαδόκολλα.
Τα χαράσσουμε με ένα μαχαίρι για να δώσουμε χώρο όταν φουσκώσουν και τα βάζουμε στον φούρνο στους 50 βαθμούς για μία ώρα.

attachicon.gif

Please Login or Register to see this Hidden Content



Σε μία ώρα τα ψωμιά μας έχουν φουσκώσει και είναι έτοιμα για ψήσιμο.

attachicon.gif

Please Login or Register to see this Hidden Content



Ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 220 βαθμούς (στον αέρα) και ψήνουμε για 15 λεπτά.
Αυτό το κάνουμε για να κάνει το ψωμί μας κόρα και να μην ξεφουσκώσει.
Κατόπιν χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180 με 190 βαθμούς και ψήνουμε στον αέρα για άλλα 45 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει το ψωμί μας.

attachicon.gif

Please Login or Register to see this Hidden Content



Οι χρόνοι και οι θερμοκρασίες ψησίματος εξαρτώνται από τον φούρνο που έχει ο καθένας.
Τα ψωμιά μας είναι έτοιμα κριτσανιστά και νοστιμότατα.
Μα πάνω απ' όλα υγιεινά, χωρίς πρόσθετα.
Το συνολικό τους βάρος είναι σχεδόν 4 κιλά !!!

attachicon.gif

Please Login or Register to see this Hidden Content



Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω στον πάγκο και αφού κρυώσουν κρατάμε την απαραίτητη ποσότητα για δύο ημέρες και τα υπόλοιπα καρβέλια τα κόβουμε στη μέση και τα τοποθετούμε σε σακούλες τροφίμων στην κατάψυξη.
Όποτε χρειαζόμαστε ψωμί αρκεί να το βγάλουμε από την κατάψυξη και να το ξεπαγώσουμε αργά σε θερμοκρασία δωματίου.
Έτσι θα έχουμε φρέσκο ψωμί καθημερινά στο τραπέζι μας.


Συνχαρητηρια για την παρουσίαση σου Μάκη άψογος τρόπος εκτέλεσης δοκίμασε να πάρεις αλεύρι τ70 αρτοποιίας δυνατό(εβδομήνταρι κοινός) από τον πλησιέστερο φούρνο της γειτονιάς σου αντί σκληρο ή μαλακό όπως αναφέρεις συνήθως τα άλευρα που πουλούν στα σούπερ μάρκετ δεν ενδείκνυνται για ψωμί

Επεξεργάσθηκε απο Billygrante, 19 Απρίλιος 2018 - 22:01.

  • Μου αρέσει (+) x 1

#20
OFFLINE   makis66

makis66

    ADMIN

  • Administrators
  • 2.549 Δημοσιεύσεις
  • Όνομα:Μάκης
  • ΠεριοχήΑν. Θεσ/νίκη
  • Ατμιστικός εξοπλισμός:Αναφέρεται στην αυτοπαρουσίαση
  • Ενδιαφέροντα - Χόμπι:Μοτό, ηλεκτρονικά, πατέντες

@

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Ευχαριστώ Βασίλη. :hat-tip:

 

Δεν παίρνω συσκευασμένα αλεύρια συνήθως, αλλά από τον μύλο σε διπλανό χωριό, που αλέθει φρέσκο εκείνη την στιγμή.

 

Άμα ξεμείνω βέβαια παίρνω και από super market, αλλά δεν είναι το ίδιο. ;)


  • Μου αρέσει (+) x 2




0 Μέλος(η) διαβάζουν το θέμα

0 μέλη, 0 επισκέπτες, 0 ανώνυμα μέλη