Φορτιση μεχρι 4.35V ανωτερη τιμη αντοχης .
Φορτιση μεχρι 4.20V βελτιστη προτεινομενη τιμη κατασκευαστη.
Φορτιση μεχρι 4.20 Volts ± 0.03 - 0.05 Volts απο τους καλους φορτιστες , που σημαινει οτι η φορτιση μπορει να σταματησει στα 4.15 - 4.16 - 4.17 - 4.18 Volts .
Eνας σωστος φορτιστης , σπανια θα σταματησει τη φορτιση στο 4.20 Volts .
Αυτο δεν ειναι ΚΑΘΟΛΟΥ κακο .
Αντιθετα μαλιστα .
Αποφορτιση μεχρι 2.00V κατωτερη τιμη αντοχης βαση δηλωσης του κατασκευαστη , για μπαταριες NMC τελευταιων γενεών (2013 και μετα)
Αποφορτιση μεχρι 2.50V κατωρερη τιμη λειτουργιας βαση δηλωσης του κατασκευαστη , για μπαταριες IMR - NMC - NCA τελευταιων γενεων (2013 και μετα)
Αποφορτιση μεχρι 3.00 - 3.30V προτεινομενη για μακροζωία διοτι παραμενει αρκετο ποσοστο ενεργειας μη εκμεταλλευσιμο , αρα δεν ζοριζουμε τη μπαταρια και την ιδια στιγμη εχουμε παρει σχεδον ολο το φορτιο της .
Απο τα 3.30V και κατω , η αποδοση ειναι αισθητα κατωτερη και το κερδος ειναι μικρο μεχρι το 2.80V για παραδειγμα , οποτε δεν υπαρχει λογος να λειτουργουμε τη μπαταρια .
Ενας πληρης κυκλος φορτισης / αποφορτισης ειναι απο τα
2.5 μεχρι τα 4.2 Volts και απο τα 4.2 μεχρι τα 2.5 Volts .
Αυτη η φορτιση /αποφορτιση , ειναι ενας πληρης κυκλος .
Οποιαδηποτε αλλη φορτιση / αποφορτιση δεν φτασει αυτους τους αριθμους , δεν θεωρειται πληρης κυκλος και ετσι οι 300 κυκλοι που δηλωνουν οι εταιριες (σαν παραδειγμα αναφερω την Sony VTC5) , αυτοmατα μεγαλωνουν και μπορει να φτασουν αναλογα με τη χρηση ακομα και πανω απο 500 κυκλους ζωης .
Αν για παραδειγμα σταματαω τη χρηση στα 3.35V , τοτε εχω κανει μισο κυκλο .
Οποτε για να δω την πτωση της αποδοσης της μπαταριας βαση της δηλωσης της εταιριας , θα πρεπει να κανω 600 τετοιους κυκλους .
Βεβαια δεν ειναι ακριβως ετσι , διοτι η μπαταρια οσο δουλευει τοσο πεφτει σαν αποδοση , αλλα σε θεωρητικο βαθμο ..... ετσι ειναι .....
To ιδιο ακριβως ισχυει και για τη φορτιση .
Αφου δεν φτανουμε τα 4.20V , ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ δεν εχουμε φορτισει τη μπαταρια στο τερμα .
Κατι πιο ''βαθυ'' τωρα , ειναι η ενταση αποφορτισης (Αmperes) και η αναλογη διαρκεια της μπαταριας .
Οι μπαταριες θα εχουν διαφορετικη διαρκεια με 2Α αποφορτιση , αλλη με 5Α αποφορτιση και αλλη με 20Α αποφορτιση .
Διαφορετικη ειναι και η πτωση τασης αναλογα με την ενταση της αποφορτισης .
Αυτη ειναι η Sony VTC5 :
Please Login or Register to see this Hidden Content
Please Login or Register to see this Hidden Content
37,15K
3 Αριθμός λήψεων
Οπως βλεπουμε λοιπον , οσο μεγαλυτερη ειναι η αποφορτιση , τοσο μεγαλυτερη ειναι και η πτωση τασης .
- Σε μηχανικο αυτο σημαινει οτι οσο μικροτερη ειναι η αντισταση , τοσο μεγαλυτερη ισχυ (Watts) θα εχουμε .
Οσο πιο μικρη ειναι η αντισταση ... "κατα της κινησης του ρευματος'' (την οποια μετραμε σε Ohms) , τοσο περισσοτερα Amperes θα καταλήγουν στο συρμα και αναλογα την κατασκευη (παχος - μηκος συρματος) , θα εχουμε εντονο ή αδυναμο αποτελεσμα .
- Σε ηλεκτρονικο ομως ειναι διαφορετικα τα πραγματα και σε πλακετες του σημερα (step down) δεν μας ενδιαφερει η Ωμικη τιμη της αντιστασης , αλλα το πόσα Watts ζηταμε απο το κυκλωμα .
Εδω εχουμε δυο κυκλωματα και ετσι ειναι διαφορετικο αυτο που θα δουμε στην οθονη σε σχεση με την ενεργεια που γινεται αναμεσα στην πλακετα και τη μπαταρια .
Επομενως η φορτιση και η αποφορτιση στην πραγματικοτητα δεν ειναι δυο σταθερα σημεια λειτουργιας και η αναλογιες καθως και η αποδοση , αλλαζουν αναλογα τη χρηση .
Εχουν τεθει ομως καποια στανταρτς απο τις ιδιες τις εταιριες , για να εχουμε οσο το δυνατον πιο αβιαστη και αποδοτικη λειτουργια και βαση αυτων βαδιζουμε μεσα σε προδιαγραφες .
Αν τωρα εγω θελω να παω σε τιμες , δυναμεις , αποδωσεις μεγαλυτερες απο αυτες που δηλωνει η εταιρια , ειναι καθαρα δικο μου θεμα και δε σημαινει οτι αφου δουλεψε σωστα σε 'μενα , θα δουλεψει σωστα και στον αλλο ....
Εξαλλου στην πραγματικοτητα ΟΜΟΙΕΣ εντελως μπαταριες .... δεν υπαρχουν .
Ο χαρακτηρισμος τωρα των μπαταριων δεν ειναι μια ''λεξη'' ....
--- Αυτη η μπαταρια ειναι ικανη για το ταδε --- ....
Αν εγω ριξω το αμαξι μου στο γκρεμο , θα πιασει 300 χιλ/ω.
Το δικο μου αμαξι ομως εχει κοφτη στα 200 χιλ/ω.
Αρα η υπερβολη δεν ειναι και σημειο αναφορας γιατι ΕΓΩ δεν επαθα κατι ή γιατι η δικια μου δουλευει .
Στα datasheet των κατασκευαστων αναφερονται οι αποδωσεις για τις οποιες κατασκευαστηκε αυτη η μπαταρια .
Το να ξεπερασω αυτα που δηλωνει η εταιρια δεν ειναι επίτευγμα .... , αλλα λειτουργια εκτος οριων ... απλα ....
Δεν θα γραψω αλλα ....
Εχουμε συνεχεια εξαλλου απο πιο παλια .....
Ριξτε μια ματια και στο νημα
- Μπαταριες -