Μετάβαση σε περιεχόμενο

Καλωσήρθατε στο VapeFriends.gr
Εγγραφείτε στο φόρουμ για να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του. Μόλις εγγραφείτε και συνδεθείτε, θα μπορείτε να δημιουργήσετε τόπικς, να απαντήσετε σε υπάρχοντα άρθρα, να αποκτήσετε τον προσωπικό σας messenger, να ενημερώσετε την κατάστασή σας, να διαχειριστείτε το προφίλ σας και πολλά άλλα. Αυτό το μήνυμα δεν θα εμφανιστεί ξανά όταν εγγραφείτε στο φόρουμ. Δώστε προσοχή στην σωστή αναγραφή του email σας στην εγγραφή σας γιατί σε αυτό θα σας αποσταλεί email επιβεβαίωσης. Αν δεν λάβετε email επιβεβαίωσης στα εισερχόμενά σας, ελέγξτε και στα spam σας.

Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in. Pay attention to the correct entry of your email in your registration because it will send you a confirmation email. If you do not receive a confirmation email in your inbox, check your spam.
Σύνδεση στον Λογαριασμό (Login) Δημιουργία Λογαριασμού (Register)
Φωτογραφία

Έλεγχος θερμοκρασίας σε SS trick and tips


 • Παρακαλώ συνδεθείτε για να απαντήσετε
14 απαντήσεις στο θέμα

#1
OFFLINE   lounik

lounik

  Member

 • VF Members
 • 144 Δημοσιεύσεις
Ακολουθεί σεντόνι υπέρδιπλο με διάφορες παρατηρήσεις / εκτιμήσεις & προτάσεις για την λειτουργία του έλεγχου θερμοκρασίας βασισμένα καθαρά στην εμπειρία ατμίσματος σε ss.
Παρακαλώ πολύ διορθώστε με ή συμπληρώστε ότι νομίζετε.
 
Η τεχνολογία που αποκαλούμε έλεγχο θερμοκρασίας βασίζεται στην μεταβολή της αντίστασης ενός σύρματος σε σχέση με την θερμοκρασία. Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία αναβαίνει και η αντίσταση.
 
Για να λειτουργήσει όλο αυτό θα χρειαστεί να ξέρουμε την αρχική ωμική αντίσταση του σύρματος σε θερμοκρασία δωματίου και τον τύπο του σύρματος που καθορίζει τον βαθμό μεταβολής του σε άνοδο της θερμοκρασίας tcr (Temperature Coefficient of Resistance)
 
Ένας αλγόριθμος υπολογίζει από την αντίσταση την θερμοκρασία που εκτιμά πως έχει το σύρμα και το πώς θα μεταβάλει ανάλογα το ρεύμα.
 
Δεν φημίζεται για την ακρίβεια του αλλά καμία φορά αυτό που το κάνει προβληματικό είναι η έλλειψη σταθερότητα του. Αυτό που είχαμε ρυθμίσει χθες και μας ικανοποιούσε, σήμερα υπολειτουργεί ή βαράει στρακαστούκες.
 
Παρακάτω είναι o τρόπος που προσπαθώ να αντιμετωπίσω ή να εξηγήσω τα τυχόν προβλήματα με το tc.  
 
 
Λάθος tcr 
Ειδικά στο ss που ανάλογα τον κατασκευαστή διαφοροποιείται αρκετά, όλοι θέλουμε αυτό το μαγικό νούμερο αλλά κανένας δεν το γράφει. Το μόνο που μας μένει είναι να πειραματιστούμε μόνοι μας ξεκινώντας από χαμηλά και ανεβαίνοντας. Έχοντας  ρυθμίσει ένα χαμηλότερο tcr από το πραγματικό, το άτμισμα θα είναι πιο άτομο. Εάν έχουμε ρυθμίσει ένα υψηλότερο, το mod δεν θα κόβει ή θα κόβει σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες.
Συνήθως προσπαθώ να βρω μια τιμή που να δουλεύει, εντελώς αυθαίρετα μόνο με την αίσθηση που μου δίνει. 
Στους 180 οC έχει μια μικρή παραγωγή ατμού.
Στους 200 οC έχει παραγωγή ατμού αλλά χωρίς γεύση.
Στους 220 οC έχει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Το μόνο αντικειμενικό κριτήριο που έχω είναι η θερμοκρασία που το υγρό κάνει τσαφ (σκάει) σε υγρό 50/50 εάν πατήσουμε το κουμπί χωρίς να παίρνουμε τζούρα που την υπολογίζω γύρω στους 200 oC χωρίς πάλι αυτό να είναι απόλυτο.
 
Καλό είναι οι δοκιμές αυτές να γίνουν σε ένα βάθος χρόνου με πολλές επαναλήψεις.
Μια ενδεχόμενη τιμή tcr θα την ξαναδούμε και την επόμενη μέρα όπου θα κάνουμε ξανά δοκιμές και μικροβελτιώσεις. 
Μόλις βρούμε κάτι που μας ικανοποιεί μπορούμε να το γράψουμε πάνω στο καρούλι του σύρματος και ελπίζουμε ότι και οι επόμενες παρτίδες θα είναι έτσι. 
 
Λανθασμένο αρχικό κλείδωμα αντίστασης
Χωρίς την σωστή αντίσταση αναφοράς είναι αδύνατο να λειτουργήσει σωστά το tc.
Τυπικά κλειδώνουμε εντελώς κρύο ατμοποιητή σε κρύο mod.
Εάν αφήσουμε ανοικτή την οθόνη (και το mod μας γράφει την live τιμή της αντίστασης) θα δούμε ότι η αντίσταση αρχίζει να ανεβαίνει ενώ δεν έχουμε πατήσει καν το fire (δίνει ρεύμα για να κάνει την μέτρηση της αντίστασης).
Προσωπικά κλειδώνω χειροκίνητα (ορίζοντας την τιμή της αντίσταση) με την πρώτη τιμή που θα δω ενώ είναι κρύος ο ατμοποιητής.
 
Λανθάνουσα αντίσταση
Εκτός από την αντίσταση του σύρματος που μεταβάλλεται σύμφωνα με το tcr υπάρχουν και άλλες που παρεμβάλλονται  στην μέτρηση που κάνει το mod μας.
Εσωτερική αντίσταση εντός του mod μέχρι και τον πόλο. 
Αντίσταση εντός του ατμοποιητή από τον πόλο έως τα post του σύρματος.
Αντίσταση σύνδεσης των δυο 510 πόλων ανάμεσα σε mod και ατμοποιητή (σε μερικές περιπτώσεις μεταβάλλεται ανάλογα τα σφίξιμο ή τυχαία βάση αγωγιμότητας)
αντιμετωπίζονται με…
Κάποιες υλοποιήσεις/λογισμικά (dna / arctic fox) έχουν πεδίο που μπορούν να συνυπολογίσουν και αυτή την παράμετρο. 
Καλό καθάρισμα και σφίξιμο των μερών στους λυόμενους επισκευάσιμους καθώς και στις βίδες των post.
Τακτικό καθάρισμα των πόλων.
 
Τροφοδοσία
Θεωρητικά όλη η προσπάθεια για έλεγχο θερμοκρασίας γίνεται κυρίως για να αντιληφτεί προβλήματα στην τροφοδοσία για την αποφυγή dry hit και εμπειρία κομμένου.
Εάν βασιζόμαστε στην εμπειρία ατμίσματος για την εύρεση του tcr / ρύθμιση παραμέτρων tc είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε να έχουμε εξασφαλίσει πρώτα ότι έχουμε συνέχεια σωστή τροφοδοσία.
Ίσως το άτμισμα σε watt και έλεγχος για το πόσο καλά βρεγμένα είναι τα βαμβάκια μας βοηθήσει.
Ατμίζοντας με σταθερή θερμοκρασία θα περίμενε κανείς να έχουμε και σταθερό αποτέλεσμα. Όταν δεν συμβαίνει αυτό και έχουμε ήδη τελειώσει από το σετάρισμα τότε το πρώτο που θα κοιτάξουμε είναι η τροφοδοσία. 
 
Μεταβολή της αρχικής αντίστασης.
Έχοντας arctic fox με έτοιμα profile για κάθε ατμοποιητή και αλλάζοντα αρκετούς μέσα στην μέρα ,έχω παρατηρήσει πως η αρχική τιμή της κρύας αντίστασης τις πρώτες φόρες αλλάζει μέχρι να σταθεροποιηθεί όπου θα μείνει αμετάβλητη μέχρι και το τέλος της ζωής της.
Ίσως με την χρήση το ίδιο το σύρμα αλλά και με τις επικαθίσεις του, μεταβάλλεται και η αντίσταση.  
Σε περίπτωση που έχουμε φτιάξει profile για κάθε ατμο, τσεκάρουμε την αρχική αντίσταση με αυτήν που έχουμε αποθηκεύσει στις ρυθμίσεις.
 
Ανομοιόμορφη κατανομή θερμοκρασίας.
Όπως έχουμε δει ένα coil ζεσταίνεται από μέσα προς τα έξω. 
Στην πρώτη τζούρα που θα πάρουμε συνήθως θα έχουμε ένα πιο έντονο αποτέλεσμα καθώς στο κέντρο μπορεί να έχουμε ξεπεράσει την επιθυμητή θερμοκρασία αλλά στα άκρα θα είναι μικρότερη (ψύχοντα και από τα post)  με αποτέλεσμα η συνολική αντίσταση να μην έχει ξεπεράσει την αναμενόμενη ωμική αντίσταση. Με τις επόμενες τζούρες θα έρθει στα αναμενόμενα.
Ενδεχομένως εδώ παίζει ρόλο και η θερμοκρασία του υπόλοιπου ατμοποιητή.
 
Εάν έχουμε ένα καινούργιο σετ με σύρμα / ατμοποιητή το δουλεύουμε πρώτα σε watt και βλέπουμε που μας αρέσει περίπου το άτμισμα (εκτός εάν βάση της εμπειρίας μας ξέρουμε ήδη που μπορεί να παίξει). Εάν έχουμε να κάνουμε με ένα λεπτό σχετικά σύρμα προσθέτουμε ~20% στα watt του tc. Εάν το σύρμα μας είναι χοντρό ή σύνθετο τύπου Clapton όπου θα θέλαμε μεγαλύτερο preheat ανεβάζουμε ~30%. Τα ποσοστά είναι εντελώς ενδεικτικά, προσαρμόζουμε σύμφωνα με τα γούστα μας. Σε κάθε περίπτωση όμως προτιμούμε να μην δώσουμε τρελά watt γιατί μέχρι να λειτουργήσει το tc και να αντιδράσει μπορεί να πάρει λίγο χρόνο. Επίσης χαμηλότερα watt από εκεί που μας αρέσει σημαίνει ότι δεν θα δουλεύουμε σε tc αλλά απλά σε χαμηλά watt αφού μπορεί να μην ενεργοποιείτε καν ο μηχανισμός του tc που μειώνει το ρεύμα.
 
Σε κάθε περίπτωση μπορεί το tc να μην φτάνει πάντα στην απόλαυση του watt mode καθώς μας στερεί την δυνατότητα για παιχνίδι μέσα σε μια τζούρα όπου εάν σταματήσουμε για λίγο να ρουφάμε ανεβάζουμε στιγμιαία και την θερμοκρασία αλλά μας αποζημιώνει με πιο καθαρά βαμβάκια από την θερμική καταπόνηση και απουσία dry hits τείνοντας όμως κάποιες φορές με αστάθειες και με το να είναι λίγο πιο άτονο το άτμισμα.
 

 • Μου αρέσει (+) x 4
 • Χρήσιμο (+) x 2

#2
OFFLINE   makis66

makis66

  ADMIN

 • Administrators
 • 2.545 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Μάκης
 • ΠεριοχήΑν. Θεσ/νίκη
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Αναφέρεται στην αυτοπαρουσίαση
 • Ενδιαφέροντα - Χόμπι:Μοτό, ηλεκτρονικά, πατέντες

@

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Νικόλα συγχαρητήρια για την υπομονή, τον χρόνο και τις εμπειρίες που μοιράστηκες μαζί μας.

 

Όλα αυτά που γράφεις δείχνουν πόσο τελικά πολύπλοκο είναι να δουλέψεις σωστά τον έλεγχο θερμοκρασίας δεδομένων πολλών παραμέτρων όπως το σύρμα και η ποιότητά του, το άγνωστο TCR των συρμάτων στις περισσότερες των περιπτώσεων, η εσωτερική αντίσταση των μοντς, οι διαφορετικές πλακέτες και το πώς διαχειρίζεται η κάθε μία τον έλεγχο θερμοκρασίας και πολλά άλλα.

 

Για τους παραπάνω λόγους και αλλά και γι αυτούς που έγραψες εσύ, δεν ξαναασχολήθηκα με τον έλεγχο θερμοκρασίας, μιας και πιστεύω ότι περισσότερο σε ταλαιπωρεί παρά σου προσφέρει κάτι.

 

Θα συμφωνήσω ότι κατά την γνώμη μου ο έλεγχος θερμοκρασίας είναι καλός σε περιπτώσεις κακής τροφοδοσίας του ατμοποιητή με υγρό, σε ατμοποιητές με μεταλλικό τανκ (που δεν βλέπεις πότε τελειώνει το υγρό), σε ντρίπερς, αλλά και σ' αυτές τις περιπτώσεις και με το ταπεινό Kanthal πάντα το καταλαβαίνεις αν έχεις μία μικρή εμπειρία.


 • Μου αρέσει (+) x 2

#3
OFFLINE   redortho

redortho

  Advanced Member

 • Gold VF Members
 • 1.850 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Δημήτρης
 • ΠεριοχήΝέα Σμύρνη
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Skyfall, Skyline, TA, TAE, Amadeus, Phenomenon, Eviva, Creek
@

Please Login or Register to see this Hidden Content

 
Νίκο συγχαρητήρια κι από μένα για το σεντόνι σου. Δυστυχώς ή αστάθεια των μετρήσεων (ακόμα και σε κορυφαίες πλακέτες), του tcr των συρμάτων (ακόμα και του ίδιου κατασκευαστή) και ακόμα και της μπαταρίας, με έκαναν να γυρίσω σε watt και απλά να μην χρησιμοποιώ σύρματα που παίζουν μόνο σε tc. Όπως έχουν πει πολλοί, αν δεν υπάρξει κανονικός αισθητήρας θερμοκρασίας δεν θα είναι ποτέ πραγματικά εφικτό το άτμισμα με tc.

 • Συμφωνώ! (+) x 1
 • Μου αρέσει (+) x 1

#4
OFFLINE   lounik

lounik

  Member

 • VF Members
 • 144 Δημοσιεύσεις

Την ίδια άποψη είχα στην αρχή και εγώ, δουλεύοντας με το μαμά λογισμικό της eleaf / joyetech και με τα default tcr που έχει για το ss.

Ιδιαίτερα αλλάζοντας ατμοποιητή το new/old coil έβγαινε όποτε του ερχόταν και δεν ήμουν πότε σίγουρος ότι έχω κλειδώσει σωστά στην νέα αντίσταση. Ακόμα και εάν ξανακλείδωνα κράταγε ότι τιμή ήθελε.

Αργότερα με το arctic fox που είχα τον πλήρη έλεγχο, σε μονόκλωνα σύρματα 28-26 ga, σε νορμάλ watt τα πράγματα κυλούσαν χωρίς πρόβλημα. Σαν να ατμίζεις σε watt και μόνο σε ενδεχόμενο πρόβλημα ένιωθες ότι έκοβε το mod.

Όταν έμπλεξα με σύνθετα σύρματα, πολλά watt, υψηλές απαιτήσεις σε τροφοδοσία και αέρηδες εκεί φαίνεται και η παραμικρή διαφορά.

Θεωρώ πάντως ότι ο χρόνος που αφιέρωσα δεν πήγε χαμένος και με έχει αποζημιώσει με ένα καλό αποτέλεσμα. 


 • Μου αρέσει (+) x 3

#5
OFFLINE   Nikoss rocket

Nikoss rocket

  Advanced Member

 • VF Members
 • 232 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Νικος
 • ΠεριοχήΚιατο
Έχοντας ασχοληθεί παρά πολύ παλιά με έλεγχο θερμοκρασίας και έχοντας σήμερα σοβαρό mod (Dani mini), έχοντας στην άκρη παρκαρισμένο ένα ss316l καρούλι στα 0,40mm αποφάσισα να δοκιμάσω να ξανά στήσω για θερμοκρασία σε έναν eviva v2 σε κεραμικό.
Το στήσιμο: 6 στροφές σε 2ρι πυρήνα (μέσα στο κεραμικό) 0,4Ω.
Mod: Dani mini σε έλεγχο θερμοκρασίας με επιλογή σύρμα ss316l (tcr 0.92 το βγάζει αυτόματα με την επιλογή συρματος) θερμοκρασία έως 210c (το άφησα εκεί σαν και μου το εμφάνισε από μόνο του) και watt 17.5 (εκεί κατέληξα μετά από διάφορες δοκιμές)
Πρώτη δοκιμή απογοήτευση καθώς μου έβγαζε -99c για αρχή.
Εφόσον διάβασα το μενού του Dani mini και βρήκα πως προγραμματίζεις την εσωτερική θερμοκρασία εχθές έκανα ένα πολύ καλό ατμισμα (κοντά στα 4ml υγρό). Παρατήρησα δεν ότι δεν έπιασε ποτέ τους 210c έφτασε max μέχρι 203c και κατά μέσο όρο 195c. Σήμερα μου έχασε τις ρυθμίσεις (δωματίου θερμοκρασίας) το ξανά προγραμμάτισα (δεν είναι δυσκολο) όμως και πάλι δεν μου το κρατάει σταθερό (την χάνει αν το αφήσεις 1 ώρα). Δεν γνωρίζω κατα ποσο μπορεί να φταίει η μακα που έχει πιάσει από το υγρό (red skin και βγάζει αρκετή μακα).
Βέβαια να πω ότι την θερμοκρασία δωματίου την ρύθμισα με βαμβάκι επάνω στην αντίσταση την πρώτη φορά και ποτισμένο με υγρό .
Θα ξανά κάνω δοκιμή βέβαια με άλλο υγρό για να δω πως θα πάει.

Επεξεργάσθηκε απο Nikoss rocket, 19 Μάιος 2019 - 19:20.

 • Μου αρέσει (+) x 2

#6
OFFLINE   makis66

makis66

  ADMIN

 • Administrators
 • 2.545 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Μάκης
 • ΠεριοχήΑν. Θεσ/νίκη
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Αναφέρεται στην αυτοπαρουσίαση
 • Ενδιαφέροντα - Χόμπι:Μοτό, ηλεκτρονικά, πατέντες

@

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Νίκο δεν φταίει το μοντάκι για το θέμα ότι χάνονται οι ρυθμίσεις μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά ο τρόπος λειτουργίας των μοντ και υπολογισμού της θερμοκρασίας με αλγόριθμο με βάση συγκεκριμένους συντελεστές.

 

Ο υπολογισμός που κάνουν τα μοντάκια είναι κατά προσέγγιση και δεν υπάρχει μοντάκι που να δουλεύει σε έλεγχο θερμοκρασίας συνεχώς και αξιόπιστα, χωρίς να χρειάζεται να "πειράξεις" τις ρυθμίσεις του.

 

Εμένα αυτό με κούρασε και γι αυτό δεν ασχολούμαι πλέον με τον έλεγχο θερμοκρασίας.


 • Μου αρέσει (+) x 2

#7
OFFLINE   Nikoss rocket

Nikoss rocket

  Advanced Member

 • VF Members
 • 232 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Νικος
 • ΠεριοχήΚιατο
@

Please Login or Register to see this Hidden Content

θα συμφωνήσω ένα μέρη όμως, δοκιμάζοντας και σε αλλα mod να παίξω με θερμοκρασία (2-3 διαφορετικά σίγουρα έχω δοκιμάσει) σε όλα πλην του Dani μετά από 3-4 Τζούρες έχανε τον έλεγχο και είχα υποτονικό ατμισμα. Στον dani μέχρι τώρα (3 μέρες) έπαιξα την πρώτη μέρα άψογα την δεύτερη το ρύθμισα 3 φορές και σήμερα μέχρι τώρα απροβλημάτιστα .
Θα στήσω σήμερα πάλι με ένα ποιο καθαρό υγρο που ξέρω ότι δεν βγάζει τόσο μακα.
Βέβαια τα στησίματα που κάνω είναι με ss σύρμα 316l.
 • Μου αρέσει (+) x 1

#8
OFFLINE   makis66

makis66

  ADMIN

 • Administrators
 • 2.545 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Μάκης
 • ΠεριοχήΑν. Θεσ/νίκη
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Αναφέρεται στην αυτοπαρουσίαση
 • Ενδιαφέροντα - Χόμπι:Μοτό, ηλεκτρονικά, πατέντες

@

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Νίκο μπορεί το Dani να είναι ένα καλό μοντ και δεν το αμφισβητώ καθόλου, αλλά δεν παύει να χρησιμοποιεί αλγόριθμο έτσι ώστε να υπολογίζει την θερμοκρασία λαμβάνοντας υπόψη πολλές παραμέτρους, ίσως και περισσότερες από άλλα μοντς.

 

Αν μία από αυτές τις παραμέτρους όμως δεν είναι σωστή ή κατά την διάρκεια του ατμίσματος αλλάξει, δεν έχουμε σωστό αποτέλεσμα.

 

Ένα άλλο σημείο που θέλω να εστιάσω είναι ότι η αντίσταση αλλά και το TCR του σύρματος μεταβάλλεται με την πάροδο της χρήσης, οπότε και οι αρχικές ρυθμίσεις πάνε περίπατο.

 

Το κάθε σύρμα ανάλογα με την εταιρεία έχει και διαφορετική τιμή TCR και οι περισσότερες εταιρείες που παράγουν ή εμπορεύονται σύρματα δεν το αναφέρουν καν.

 

Από τότε που βγήκε ο έλεγχος θερμοκρασίας δεν έκανε βήματα για την τελειοποίησή του, αλλά παρέμεινε ο τρόπος υπολογισμού στην αρχική του μορφή, προσθέτοντας βέβαια στο λογισμικό μερικές παραμέτρους ακόμα.

 

Οι εταιρείες δεν φαίνεται να προχωρούν σε αυτόν τον τομέα και κατά την γνώμη μου μάλλον δεν τους συμφέρει.

 

Όπως πολύ σωστά έγραψε πιο πάνω και ο Δημήτρης @

Please Login or Register to see this Hidden Content

για να δουλέψει σωστά ο έλεγχος θερμοκρασίας θα έπρεπε να "εφευρεθεί" κάποιος μικροσκοπικός αισθητήρας ώστε να αντιλαμβάνεται με ακρίβεια τις μεταβολές θερμοκρασίας στην περιοχή που γίνεται η ατμοποίηση.


 • Μου αρέσει (+) x 3

#9
OFFLINE   Billygrante

Billygrante

  Member

 • VF Members
 • 120 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Βασίλης
 • ΠεριοχήΘεσσαλονίκη
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Vandyvape pulse bf kit voopoo drag vgod rdta
Χαιρετώ την ομαδα προσωπικά δεν έχω εμπειρία από TC αλλά έχω δουλέψει ατσάλι αρκετά και έχω να πω πως από άποψη γεύσης και αντοχής στο χρόνο είναι το καλύτερο σύρμα για μένα με σημαντικό μειονέκτημα την χαμηλή του αντίσταση ποια τα οφέλη να το δουλέψεις με έλεγχο σε rta?Από όσο γνωρίζω τα tc μοντακια ξεκίνησαν να κυκλοφορούν για να κόβεται το ρεύμα όταν στεγνώνουν οι rda η μόδα δε ξεπεράστηκε όταν κυκλοφόρησαν τα πρώτα squonk
 • Μου αρέσει (+) x 3

#10
OFFLINE   ambient

ambient

  ADMIN

 • Administrators
 • 1.313 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Δημήτρης
 • ΠεριοχήΘεσσαλονίκη - Μεσολόγγι
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Kayfun 3.1ES, Skyline, Doggystyle,FEV4,KV5,Apollo κ.α.

Να καταθέσω και εγώ την άποψη-εμπειρία μου από τη χρήση ελέγχου θερμοκρασίας.

Να πω ότι έχω χρησιμοποιήσει μόνο SS316L για έλεγχο.

Γενικά όπως ανάφερε και ο Μάκης το θέμα ελέγχου θερμοκρασίας επειδή είναι περίπλοκο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν λειτουργεί σωστά.

Αυτός είναι και ο λόγος που ενώ ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες κάπου ατόνησε στην πορεία.

Σχετικά καλό έλεγχο είχα με τα Evic VTC mini και Two.

Στην standard ρύθμιση έχουν το TCR στο 120 που είναι υψηλό για το συγκεκριμένο σύρμα.

Γνωρίζοντας το ακριβές TCR σε κάποιο σύρμα για να μου δουλεύει σωστά το έβαζα περίπου πέντε μονάδες πάνω.

Αν είχε το σύρμα π.χ. TCR 95 το έβαζα στο 100.

Έτσι μου λειτουργούσε πιο σωστά.

Μετά από κάποια τανκ ατονούσε όμως γιατί με τη χρήση άλλαζε και το TCR του σύρματος και για να δουλέψει σωστά ανέβαζα πάλι λίγο την τιμή του.

Επειδή όμως αυτό καταντάει λίγο σπαστικό το εγκατέλειψα.

Δυστυχώς επειδή το θέμα με τον έλεγχο θερμοκρασίας είναι πολυπαραγοντικό γι αυτό σταμάτησε και η ουσιαστική εξέλιξή του.

Προσωπικά για μένα πλέον χρήση SS316L και Kanthal, normal αντιστάσεις από 0,6 έως 1 ohm και από 12 έως 17 watt ανάλογα με το σύρμα και την αντίσταση.  


 • Μου αρέσει (+) x 3

#11
OFFLINE   redortho

redortho

  Advanced Member

 • Gold VF Members
 • 1.850 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Δημήτρης
 • ΠεριοχήΝέα Σμύρνη
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Skyfall, Skyline, TA, TAE, Amadeus, Phenomenon, Eviva, Creek
Δηλαδή Δημήτρη εγώ που βάζω SS316L 0,36mm 5 σπείρες σε 2,5mm πυρήνα 0,5Ω και το πάω στα 22W πιστεύεις ότι είμαι υπερβολικός;

#12
OFFLINE   ambient

ambient

  ADMIN

 • Administrators
 • 1.313 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Δημήτρης
 • ΠεριοχήΘεσσαλονίκη - Μεσολόγγι
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Kayfun 3.1ES, Skyline, Doggystyle,FEV4,KV5,Apollo κ.α.

Όχι Δημήτρη δεν το θεωρώ υπερβολή αλλά τσιμπημένο για τα δικά μου γούστα.

Προσωπικά θα έπαιζα από 15-17 watt αλλά αν σε ευχαριστεί στα 22 και εκεί βρίσκεις το hot spot του στησίματός σου ΟΚ.

Αυτό που ανάφερα είναι οι δικές μου προτιμήσεις και όχι πρόταση ατμίσματος.

Ο καθένας ατμίζει όπως τον ευχαριστεί από τη στιγμή που δεν καταφεύγει σε "υπερβολές".

Γενικά είμαι οπαδός των χαμηλών watt και "φυσιολογικών" συρμάτων. :)


 • Μου αρέσει (+) x 3

#13
OFFLINE   redortho

redortho

  Advanced Member

 • Gold VF Members
 • 1.850 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Δημήτρης
 • ΠεριοχήΝέα Σμύρνη
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Skyfall, Skyline, TA, TAE, Amadeus, Phenomenon, Eviva, Creek

Άααααααα  :laugh1:


 • Μου αρέσει (+) x 3

#14
OFFLINE   Scorpion

Scorpion

  Advanced Member

 • Gold VF Members
 • 614 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Kwstas
 • ΠεριοχήAthens North
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Kayfun V5 - Asmodus Minikin Reborn

Διαβάζοντας το νήμα είπα τι καλά που δεν έχω ασχοληθεί με τον έλεγχο :pullhair:

Πολύ μπελάς

Μια χαρά είναι και τα βατουδάκια :super: :uup: :rasta:


 • Συμφωνώ! (+) x 2
 • Μου αρέσει (+) x 1

#15
OFFLINE   redortho

redortho

  Advanced Member

 • Gold VF Members
 • 1.850 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Δημήτρης
 • ΠεριοχήΝέα Σμύρνη
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Skyfall, Skyline, TA, TAE, Amadeus, Phenomenon, Eviva, Creek

Γενικά με το ss δεν είδα ποτέ την διαφορά που θα άξιζε για να "παίξω" με TCR. Σε ζιρκόνιο και σε NiFe 30 που δοκίμασα, απλά μου έσπασαν τα νεύρα.


 • Μου αρέσει (+) x 1
0 Μέλος(η) διαβάζουν το θέμα

0 μέλη, 0 επισκέπτες, 0 ανώνυμα μέλη