Μετάβαση σε περιεχόμενο

Καλωσήρθατε στο VapeFriends.gr
Εγγραφείτε στο φόρουμ για να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του. Μόλις εγγραφείτε και συνδεθείτε, θα μπορείτε να δημιουργήσετε τόπικς, να απαντήσετε σε υπάρχοντα άρθρα, να αποκτήσετε τον προσωπικό σας messenger, να ενημερώσετε την κατάστασή σας, να διαχειριστείτε το προφίλ σας και πολλά άλλα. Αυτό το μήνυμα δεν θα εμφανιστεί ξανά όταν εγγραφείτε στο φόρουμ. Δώστε προσοχή στην σωστή αναγραφή του email σας στην εγγραφή σας γιατί σε αυτό θα σας αποσταλεί email επιβεβαίωσης. Αν δεν λάβετε email επιβεβαίωσης στα εισερχόμενά σας, ελέγξτε και στα spam σας.

Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in. Pay attention to the correct entry of your email in your registration because it will send you a confirmation email. If you do not receive a confirmation email in your inbox, check your spam.
Σύνδεση στον Λογαριασμό (Login) Δημιουργία Λογαριασμού (Register)
Φωτογραφία

Μελέτες και έρευνες υπέρ ή κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου

μελέτες μελέτη έρευνες έρευνα

 • Παρακαλώ συνδεθείτε για να απαντήσετε
152 απαντήσεις στο θέμα

#21
OFFLINE   ambient

ambient

  ADMIN

 • Administrators
 • 1.333 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Δημήτρης
 • ΠεριοχήΘεσσαλονίκη - Μεσολόγγι
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Kayfun 3.1ES, Skyline, Doggystyle,FEV4,KV5,Apollo κ.α.

Και μην ξεχνάμε ότι το IQOS τσιγάρο είναι απλώς δεν καίγεται αλλά θερμαίνεται.

Έχει λιγότερες βλαπτικές συνέπειες σε σχέση με το κανονικό αλλά και πάλι είναι τουλάχιστον 10 φορές πιο βλαπτικό από τον ατμό.


 • Συμφωνώ! (+) x 3

#22
OFFLINE   redortho

redortho

  Advanced Member

 • Gold VF Members
 • 1.851 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Δημήτρης
 • ΠεριοχήΝέα Σμύρνη
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Skyfall, Skyline, TA, TAE, Amadeus, Phenomenon, Eviva, Creek

'Οτι δε λέει, δε λέει αλλά η επισήμανση ήταν για την συγκαλυμμένη διαφήμηση. Σε όσους αρέσει ή τους βοηθάει να μην καπνίζουν κανονικό τσιγάρο φυσικά δεν έχω καμία θέση, μάλλον είναι λιγότερο βλαπτικό αλλά αυτό είναι τελείως άλλο θέμα. Δυστυχώς η πιθανότητα ύπαρξης μεγάλης εταιρείας που να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα είναι μηδενική. Σε καμία χώρα όμως δεν υπάρχει αληθινά μεγάλη εταιρεία και πολύ περισσότερο πολυεθνική.


 • Συμφωνώ! (+) x 2

#23
OFFLINE   redortho

redortho

  Advanced Member

 • Gold VF Members
 • 1.851 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Δημήτρης
 • ΠεριοχήΝέα Σμύρνη
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Skyfall, Skyline, TA, TAE, Amadeus, Phenomenon, Eviva, Creek
Τα ευρήματα της Βρετανικής Επιτροπής Τοξικολογίας για το ηλεκτρονικό τσιγάρο
Δημοσίευση Δεκέμβριος 16, 2017 από Αναστάσιο Παπαλαζάρου
 
Τα νέα προϊόντα καπνίσματος που χρησιμοποιούν τη θερμότητα αντί της καύσης είναι πιθανότατα ασφαλέστερα από τα παραδοσιακά τσιγάρα, όμως οι συσκευές αυτές εξακολουθούν να παράγουν αριθμό δυνητικά επικίνδυνων ουσιών, κάποιοι εκ των οποίων πιθανά καρκινογόνοι.
 
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ομάδα Βρετανών ειδικών που προχώρησε σήμερα σε ανακοινώσεις.
 
Η Επιτροπή Τοξικολογίας -ένας από τους ανεξάρτητους επιστημονικούς φορείς με συμβουλευτικό ρόλο προς την βρετανική κυβέρνηση- σε αναφορά της προς τον οργανισμό Public Health England (PHE) σημειώνει ότι οι χρήστες τέτοιων προϊόντων είναι εκτεθειμένοι σε 50 έως 90 τοις εκατό λιγότερο επικίνδυνες ή δυνητικά επικίνδυνες χημικές ουσίες, εν συγκρίσει προς τα συμβατικά τσιγάρα.
 
Ωστόσο ο ίδιος φορέας δεν στάθηκε δυνατό να ποσοτικοποιήσει επακριβώς τον κίνδυνο έναντι του συμβατικού τσιγάρου εξαιτίας ελλιπών δεδομένων.
 
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι τα προϊόντα θέρμανσης αντί καύσης εξακολουθούν να συνιστούν κίνδυνο για τους χρήστες, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Τοξικολογικής επιτροπής
Alan Boobis.
 
Ο ίδιος σημείωσε: “Είναι πιθανό να υπάρχει μια μείωση του κινδύνου για καπνιστές τσιγάρων που στρέφονται στα προϊόντα με χρήση θερμότητας, αλλά η πλήρης διακοπή είναι η πλέον επωφελής”.
 
Από την πλευρά της η Ροζάνα ο Κόνορ της Public Health αναφερόμενη στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ανέφερε: “Υπάρχει μεγάλος όγκος στοιχείων που δείχνει ότι το άτμισμα είναι πολύ λιγότερο βλαπτικό από ό,τι το κάπνισμα – τουλάχιστον 95% και ενθαρρύνουμε τους χρήστες να καταφύγουν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως έναν τρόπο διακοπής του καπνίσματος”.
 
Πηγή: Reuters

 • Χρήσιμο (+) x 4
 • Μου αρέσει (+) x 2

#24
OFFLINE   redortho

redortho

  Advanced Member

 • Gold VF Members
 • 1.851 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Δημήτρης
 • ΠεριοχήΝέα Σμύρνη
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Skyfall, Skyline, TA, TAE, Amadeus, Phenomenon, Eviva, Creek

Το γράφω εδώ για να μην ανοίξω νέο θέμα. Αφορά μελέτη που δείχνει το κάπνισμα με συσκευές τύπου IQUOS λιγότερο επιβλαβές από το κ.τ. Δεν το συγκρίνει με το η.τ. αλλά νομίζω κάθε ενημέρωση έχει τη χρησιμότητά της.

 

To Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου της Γερμανίας (BfR, Bundesinstitut für Risikoforschung - υπάγεται στο υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας, είναι αρμόδιο για την αξιολόγηση θεμάτων που αφορούν την προστασία των καταναλωτών) πραγματοποίησε κλινικές μελέτες για να αξιολογήσει τα ευρήματα των αντίστοιχων μελετών της Philip Morris International (ΡΜΙ) για το προϊόν θερμαινόμενου καπνού της, το IQOS. Τα εν λόγω αποτελέσματα παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο 15 συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, που διοργάνωσε το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου (DKFZ) στη Χαϊδελβέργη.
 
Σημειώνεται ότι μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν διαθέσιμες επιστημονικές μελέτες από ανεξάρτητους φορείς για τα συγκεκριμένα προϊόντα καπνού. «Θελήσαμε να αξιολογήσουμε με κριτικό τρόπο τα στοιχεία της εταιρείας και να ελέγξουμε αν μετράμε συγκρίσιμα επίπεδα τοξικών ουσιών στο αερόλυμα» ανέφερε στο γερμανικό έντυπο που απευθύνεται σε γιατρούς Deutsche Ärzteblatt ο διευθυντής της μελέτης, βιοχημικός Dr.Frank Henkler-Stephani. Για το λόγο αυτό, το γερμανικό ινστιτούτο αποφάσισε να διεξάγει δική του ανεξάρτητη έρευνα αξιολόγησης των κινδύνων, στο επιστημονικό εργαστήριο Vapors Lab του CVUA (Chemisches und Veterinäruntersuchungsamt).
 
Τα ευρήματα της έρευνας συγκλίνουν με τα κλινικά αποτελέσματα της ΡΜΙ και καταλήγουν στο ότι στο IQOS υπάρχει σημαντική μείωση σε σχέση με το τσιγάρο στην απελευθέρωση ουσιών που θεωρούνται ως ύποπτες για την εμφάνιση καρκίνου. Ειδικότερα ερευνήθηκαν οι δύο ομάδες στοιχείων που κυρίως σχετίζονται με τον καρκίνο: οι καρβονυλικές ενώσεις, οι οποίες εμφανίζονται μειωμένες κατά 80%-90% σε σχέση με τα παραδοσιακά τσιγάρα, και οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC), οι οποίες εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 90%-99% σε σχέση με τα τσιγάρα.
 
Ο Dr. Frank Henkler-Stephani, δήλωσε μεταξύ άλλων, σχολιάζοντας τα σημαντικά ευρήματα της έρευνας: «Σε ό,τι αφορά αυτές τις ουσίες, είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού έχουν σημαντικά μειωμένα τοξικά σε σχέση με το τσιγάρο. Πιστεύουμε ότι αυτή η σημαντική μείωση των τοξικών ουσιών θα έχει και τη σχετική επίπτωση στον κίνδυνο για την υγεία. Παρόλα αυτά, θα ήταν πρόβλημα για εμάς να κάνουμε συστάσεις, δεδομένου ότι οι εκπομπές του αερολύματος εξακολουθούν να είναι μεταλλαξιογόνες».
 
Το BfR ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις μελέτες για τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού και το 2018.

Επεξεργάσθηκε απο redortho, 28 Δεκέμβριος 2017 - 19:27.

 • Χρήσιμο (+) x 3
 • Μου αρέσει (+) x 1

#25
OFFLINE   fantomas7

fantomas7

  Advanced Member

 • Gold VF Members
 • 637 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Νικος
 • ΠεριοχήΡεθυμνο
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:κλωνοκατασταση....
 • Ενδιαφέροντα - Χόμπι:motorcycle lover...

The E-cig is safer than tobacco — that’s a fact

BY Colin Mendelsohn (Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας)

 

Καθώς οι τακτικοί χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι σχεδόν αποκλειστικά καπνιστές και πρώην καπνιστές, κάθε κίνδυνος από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου πρέπει πάντα να συγκρίνεται με τη βλάβη που συνεπάγεται η συνέχιση του καπνίσματος.

 

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνται ως λιγότερο επικίνδυνα υποκατάστατα του καπνίσματος ή ως βραχυπρόθεσμα βοηθήματα διακοπής. Μετά την ανασκόπηση όλων των ερευνών, το Βασιλικό Κολέγιο Ιατρών και Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά ότι η χρήση ενός μακροχρόνιου ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι τουλάχιστον 95% λιγότερο επιβλαβές από τον καπνό για κάπνισμα.

δεν συμφωνούν όλοι για το ακριβές ποσοστό , αλλά αν είναι 70 %, ή 85% ή 99% λιγότερο επιβλαβές δεν έχει σημασία. Είναι μια πολύ ασφαλέστερη εναλλακτική λύση.

 

Αυτό το επίπεδο  ασφάλειας δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς σχεδόν όλη η βλάβη από το κάπνισμα προέρχεται από πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες που προκαλούνται από την καύση του καπνού.

Η συντριπτική πλειονότητα των 7000 τοξινών στον καπνό τσιγάρου απουσιάζει από τους ατμούς του ηλεκτρονικού τσιγάρου ή υπάρχει μόνο σε ιχνοστοιχεία.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η νικοτίνη δεν είναι ο κακοποιός! Αν και εθιστική, έχει σχετικά μικρές επιπτώσεις στην υγεία εκτός από την εγκυμοσύνη και ίσως και την εφηβεία.

Η νικοτίνη δεν προκαλεί καρκίνο ή πνευμονική νόσο και παίζει μόνο δευτερεύοντα ρόλο στις καρδιακές παθήσεις.

 

αναφέρει και άλλα το άρθρο όπως ( φορμαλδεΰδη/ νόσος ποπ κορν) και κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνάμε πότε,η σύγκριση να γίνεται με το τσιγάρο και όχι με το καθαρό αεράκι του Ολύμπου.............

Κλεινοντας λοιπον λεει οτι...

 

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν βοηθήσει εκατομμύρια καπνιστές να εγκαταλείψουν το κάπνισμα.

Οι παραπλανητικές ή υπερβολικές πληροφορίες σχετικά με τη βλάβη θα αποθαρρύνουν τους καπνιστές από τη μετάβαση σε αυτή την δυνητικά ασφαλέστερη εναλλακτική λύση.

Οι καπνιστές έχουν το δικαίωμα να βασίζονται σε τεκμηριωμένες και ακριβείς πληροφορίες, ώστε να μπορούν να κάνουν ενημερωμένες επιλογές. Η διάδοση της παραπληροφόρησης και της τρομοκρατίας για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κοστίζει ζωές και πρέπει να σταματήσει.

 

Please Login or Register to see this Hidden Content


 • Μου αρέσει (+) x 3
 • Χρήσιμο (+) x 3
 • Συμφωνώ! (+) x 1

#26
OFFLINE   fantomas7

fantomas7

  Advanced Member

 • Gold VF Members
 • 637 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Νικος
 • ΠεριοχήΡεθυμνο
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:κλωνοκατασταση....
 • Ενδιαφέροντα - Χόμπι:motorcycle lover...

20 λεπτά απο το σημείο που έχω βάλει το βίντεο να ξεκινήσει που θεωρώ πρέπει να τα δούμε και να υπάρχουν στο πίσω μέρος του μυαλού μας.....

 

πολύ θα ήθελα ένα live συλλόγου /φαρσαλινου/κατασκευαστων.....

 

Please Login or Register to see this Hidden Content


 • Μου αρέσει (+) x 4

#27
OFFLINE   ambient

ambient

  ADMIN

 • Administrators
 • 1.333 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Δημήτρης
 • ΠεριοχήΘεσσαλονίκη - Μεσολόγγι
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Kayfun 3.1ES, Skyline, Doggystyle,FEV4,KV5,Apollo κ.α.

Καλύτερα ατμιστές από καπνιστές

 

Απ’ ό,τι φαίνεται τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο βλαβερά από τα συνήθη, τα συμβατά. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις περισσότερες μέχρι σήμερα έγκυρες ιατρικές έρευνες, που αν και ευρεία η διάδοση του ηλεκτρονικού καπνίσματος δεν είναι πολλές.

Οτι το άτμισμα είναι σαφώς καλύτερο από το κάπνισμα προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του Tanvir Walele, διευθυντή ερευνών στην εταιρεία Fontem Ventures με έδρα το Αμστερνταμ, η οποία είναι ιδιοκτήτρια ευρείας γκάμας ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Σύμφωνα λοιπόν με τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο περιοδικό τοξικολογίας «Regulatory Toxicology and Pharmacology», η συστηματική χρήση αυτών των ατμιστικών συσκευών δεν φαίνεται να βλάπτει καθόλου τους ατμιστές.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (ή eCig) προβάλλονται ως εναλλακτική και πολύ πιο υγιεινή λύση για τους εξαρτημένους από τη νικοτίνη καπνιστές των συμβατικών τσιγάρων.

Πρόκειται για ηλεκτρονικές συσκευές σε διάφορα μεγέθη και σχήματα οι οποίες τροφοδοτούνται από μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία για να απελευθερώνουν νικοτίνη και συχνά άλλες ουσίες (προπυλενογλυκόλη, φυτικές γλυκερίνες και αρώματα) αδιευκρίνιστης ή και αμφίβολης μέχρι τώρα επίδρασης στην υγεία των ατμιστών.

Αυτό το σύστημα παροχής νικοτίνης σε εξαρτημένους καπνιστές, εκτός από το να ικανοποιεί τη σφοδρή ανάγκη τους για τη συγκεκριμένη ουσία, προσομοιώνει λίγο-πολύ ικανοποιητικά και τις οπτικές, αισθητικές και συμπεριφορικές απολαύσεις που προσφέρει το συμβατικό τσιγάρο.

Πράγματι, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι από πολλές απόψεις πολύ πιο ικανοποιητικό από τα άλλα προϊόντα (όπως π.χ. τα αντικαπνιστικά τσιρότα) που, κατά καιρούς, έχουν προταθεί ως υποκατάστατα της νικοτίνης.

Τα οποία, όμως, δεν καταφέρνουν να υποκαταστήσουν την ψυχοσωματική έξη των καπνιστών για την ιεροτελεστία του συμβατικού καπνίσματος που, αν και απολαυστικό, είναι αποδεδειγμένα επιβλαβές για την υγεία τους.

 

Ατμίστε άφοβα!

 

Στην πρόσφατη ολλανδική έρευνα συμμετείχαν 209 εθελοντές που ήταν όλοι καπνιστές και οι οποίοι επί 24 μήνες έπρεπε να ατμίζουν έναν πολύ διαδεδομένο στις αγορές τύπο ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο χρόνων οι ερευνητές έλεγχαν συστηματικά τις πιθανές παρενέργειες και κατέγραφαν την επίδραση της νικοτίνης και των άλλων συστατικών του ατμίσματος στην υγεία των πνευμόνων και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Από τα δεδομένα αυτά προέκυψε μόνο μια ελαφριά δυσχέρεια στη λειτουργία των πνευμόνων, η οποία θεωρείται κλινικά ασήμαντη.

Μετά τον δεύτερο μήνα, τα συμπτώματα από το σύνδρομο στέρησης της νικοτίνης άρχισαν να μειώνονται, καθώς και η ανάγκη κατανάλωσης συμβατικών τσιγάρων. Γεγονός που ενισχύει την υπόθεση ότι όντως η άτμιση ηλεκτρονικών τσιγάρων ενδέχεται να αποτελεί αποτελεσματική μέθοδο για να κόψει κάποιος το κάπνισμα, αν και τα επίπεδα συγκέντρωσης της νικοτίνης παρέμειναν ουσιαστικά τα ίδια από όταν άρχισε η μελέτη.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε στατιστικά αύξηση του βάρους των εθελοντών κατά τη φάση του περάσματος από το συμβατικό στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Τέλος, δεν καταγράφηκαν σοβαρές παρενέργειες στην υγεία εκτός από κάποιους σύντομους πονοκεφάλους, ελαφρύ ρινοφαρυγγικό ερεθισμό και βήχα.

«Μετά δύο χρόνια αδιάλειπτης χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν προέκυψε καμία ένδειξη σοβαρών επιβαρύνσεων για την υγεία των χρηστών.

Οι κυβερνήσεις και οι ειδικές επιτροπές οφείλουν να λάβουν υπόψη τους το γεγονός ότι από τις μακροχρόνιες έρευνες επιβεβαιώνεται η ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Επομένως, η σχετική νομοθεσία οφείλει να βασίζεται στα επιστημονικά δεδομένα που συσσωρεύονται και όχι να είναι ταυτόσημη με αυτήν που ισχύει για το συμβατικό κάπνισμα», δήλωσε ο Tanvir Walele παρουσιάζοντας τα νέα δεδομένα.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε αυτή η έρευνα, με όλες τις επιφυλάξεις που επιβάλλονται από το γεγονός ότι χρηματοδοτήθηκε από επιχειρήσεις ηλεκτρονικού τσιγάρου και πιθανώς να υπάρχει ιδιοτέλεια, ταυτίζονται με τα συμπεράσματα ενός διεθνούς και μη κερδοσκοπικού οργανισμού, του «Cochrane collaboration».

Ενας οργανισμός που διαθέτει επιτροπές ειδικών οι οποίες αναλύουν όλα τα σχετικά με την υγεία ιατρικά και φαρμακολογικά, οι εκθέσεις τους δημοσιεύονται παγκοσμίως και εξετάζουν λεπτομερώς την ασφάλεια των προτεινόμενων θεραπευτικών αγωγών.

Στην αναφορά του «Cochrane collaboration» σχετικά με τις συνέπειες για την υγεία από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου επισημαίνεται ότι υπάρχει ελλιπής ερευνητική αρθρογραφία.

Πάντως, αυτό που προκύπτει από τις λίγες διαθέσιμες μελέτες είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη μπορούν πράγματι να βοηθήσουν τους καπνιστές να μειώσουν ή και να εξαλείψουν το κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων, χωρίς σημαντικές συνέπειες για την υγεία από την πρόσκαιρη ή μακροχρόνια χρήση τους.

 

Πηγή : 

Please Login or Register to see this Hidden Content


 • Μου αρέσει (+) x 6

#28
OFFLINE   fantomas7

fantomas7

  Advanced Member

 • Gold VF Members
 • 637 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Νικος
 • ΠεριοχήΡεθυμνο
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:κλωνοκατασταση....
 • Ενδιαφέροντα - Χόμπι:motorcycle lover...

Έκθεση ορόσημο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο καταρρίπτει το μύθο ότι το άτμισμα είναι το ίδιο τοξικό με το κάπνισμα
Με περισσότερες από 600 σελίδες, η έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής επιχειρεί να εξετάσει τις συνέπειες των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην υγεία για τον πληθυσμό στο σύνολό της. Συνολικά, η NASEM (Εθνική Ακαδημία Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής) παρουσιάζει 47 συμπεράσματα, κατηγοριοποιημένα σε διάφορα επίπεδα στοιχείων, με ισχυρότερα τα “αποδεικτικά συμπεράσματα”.

 

Σύμφωνα με την έκθεση, “υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι η πλήρης αντικατάσταση των τσιγάρων καύσιμου καπνού από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μειώνει την έκθεση των χρηστών σε πολυάριθμες τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που υπάρχουν στα τσιγάρα καύσιμου καπνού”. Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν στο ήδη βαρύ σώμα των αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν ότι το άτμισμα είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνο από το κάπνισμα.

Αλλά ίσως το πιο ενδιαφέρον για αυτή την έκθεση είναι ότι μετά από χρόνια σιωπής ένας μεγάλος αμερικανικός επιστημονικός φορέας είπε, και όχι με αβέβαιο τρόπο, αυτό που αναφέρουν εδώ και αρκετό καιρό ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, το Βασιλικό Κολλέγιο Ιατρών, η Βρετανική Ιατρική Ένωση και ένας μεγάλος αριθμός ειδικών για τον καπνό και τη δημόσια υγεία. Οι καπνιστές που μεταβαίνουν στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, μειώνουν την έκθεσή τους στις θανατηφόρες χημικές ουσίες που σκοτώνουν τους μισούς από τους χρόνιους χρήστες τσιγάρων και μπορούν να υπάρξουν τεράστια κέρδη για τη δημόσια υγεία, εάν οι καπνιστές μεταβούν αποκλειστικά από το κάπνισμα στο άτμισμα.

 

Αυτή η έκθεση σηματοδοτεί μια κρίσιμη διόρθωση σε ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες, που υπήρχαν χρόνια, σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, οι οποίες είχαν δυσμενείς συνέπειες για την κοινή γνώμη.

Το 2012, οι μισοί Αμερικανοί ορθώς πίστευαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή από τα κανονικά τσιγάρα. Έως το 2014, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί στο 43%. Μια δημοσκόπηση το 2016 βρήκε ότι οι μισοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι επιβλαβή για τη δημόσια υγεία και το 60% δήλωσαν ότι πρέπει να μπουν στο ίδιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο με τα τσιγάρα καπνού.

Αυτές οι παρερμηνείες σχετικά με τους κινδύνους των ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να έχουν συνέπειες για την δημόσια υγεία. Αν οι καπνιστές πιστεύουν, λανθασμένα, πως δεν υπάρχει κανένα νόημα να μεταβούν από το κάπνισμα στο άτμισμα, εφόσον είναι και τα δύο εξίσου επικίνδυνα, τότε κάποιος μπορεί να αφήσει πίσω του την ευκαιρία να διακόψει μια και καλή το κάπνισμα και να ζήσει μια μακροβιότερη και υγιέστερη ζωή.

Ένα από τα κορυφαία φιλανθρωπικά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, το Cancer Research UK, έχει αναγνωρίσει τα πιθανά οφέλη για την υγεία, δίνοντας στους καπνιστές ακριβείς πληροφορίες για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και ξεκινώντας μια καμπάνια ενημέρωσης, γιατί τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα, ενθαρρύνοντας τους να δοκιμάσουν το άτμισμα αν θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα.

 

“ Το κυριότερο συμπέρασμα για το αμερικάνικο κοινό, είναι ότι τα βασικά αποτελέσματα αυτής της έκθεσης είναι σύμφωνα με αυτά στα οποία έχουν φτάσει σεβαστές οργανώσεις όπως το Βασιλικό Κολέγιο Ιατρών και ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στην Αγγλία”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αμερικανών Ατμιστών, Gregory Conley, μιλώντας στους New York Times .

“Τα ευρήματα της επιτροπής είναι επίσης σύμφωνα με τη στρατηγική νικοτίνης του διευθυντή της FDA Scott Gottlieb, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η συμμετοχή των ενηλίκων καπνιστών σε προϊόντα χαμηλότερου κινδύνου. Μετά την έκθεση αυτή, είναι πιο εμφανές από ποτέ ότι χρειάζεται πραγματική ηγεσία στη δημόσια υγεία για να διασφαλιστεί ότι οι ενήλικες καπνιστές θα έχουν πρόσβαση σε ειλικρινείς πληροφορίες σχετικά με τα πλεονεκτήματα της μετάβασης τους σε προϊόντα χωρίς καπνό”, πρόσθεσε ο Conley.

 

Η έκθεση περιέχει πλήθος άλλων ευρημάτων, πολλά από τα οποία θα αναφερθούν εσφαλμένα, υπερβολικά ή παρερμηνευμένα. Το άτμισμα είναι ένα από τα πιο καυτά θέματα που συζητούνται στη δημόσια υγεία και αυτή η έκθεση θα προσθέσει περισσότερα καύσιμα στη συζήτηση αυτή.

Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: κανείς δεν πρέπει να έχει ξανά την ψευδαίσθηση ότι το άτμισμα είναι το ίδιο επικίνδυνο με το κάπνισμα

 

Πηγή:

Please Login or Register to see this Hidden Content


 • Χρήσιμο (+) x 2
 • Μου αρέσει (+) x 2

#29
OFFLINE   redortho

redortho

  Advanced Member

 • Gold VF Members
 • 1.851 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Δημήτρης
 • ΠεριοχήΝέα Σμύρνη
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Skyfall, Skyline, TA, TAE, Amadeus, Phenomenon, Eviva, Creek
Νέα έρευνα: Και το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο
H νέα μελέτη παρέχει ενδείξεις ότι η εισπνεόμενη νικοτίνη και κάποια χημικά υποπροϊόντα της μπορεί να «πυροδοτήσουν» καρκίνο μέσω γενετικών μεταλλάξεων.
 
 
Η νικοτίνη στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να κάνει ζημιά στο DNA, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα που βασίσθηκε σε πειραματόζωα και καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων.
 
Όμως, ο αντίλογος από άλλους επιστήμονες είναι αφενός πώς ό,τι συμβαίνει στα ποντίκια, μπορεί να μην έχει την ίδια επίπτωση στους ανθρώπους, κάτι που έχει φανεί και σε άλλες έρευνες με ζώα. Αφετέρου, ότι ακόμη κι αν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, το άτμισμα παραμένει λιγότερο επικίνδυνο από το κάπνισμα.
 
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής ιατρικής Μουν-σονγκ Τανγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανέφεραν ότι διαπίστωσαν βλάβες τόσο στο ίδιο το DNA των ποντικιών, όσο και στην ικανότητα του DNA να αυτο-επιδιορθώνει αυτές τις γενετικές βλάβες, προτού εξελιχθούν σε καρκινικές.
 
Αν αυτό επιβεβαιωθεί από νέες μελέτες, σημαίνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν τον δικό τους κίνδυνο καρκίνου, δήλωσε ο δρ Ρόι Χερμπστ, επικεφαλής του τμήματος ιατρικής ογκολογίας του Κέντρου Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Γιέηλ.
 
Η δημοφιλία των ηλεκτρονικών τσιγάρων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πεποίθηση ότι ο κίνδυνος καρκίνου των παραδοσιακών τσιγάρων οφείλεται κυρίως στις άλλες ουσίες που περιέχουν και όχι στη νικοτίνη, η οποία μπορεί να είναι εθιστική αλλά όχι καρκινογόνος. Όμως η νέα μελέτη παρέχει ενδείξεις ότι η εισπνεόμενη νικοτίνη και κάποια χημικά υποπροϊόντα της μπορεί να «πυροδοτήσουν» καρκίνο μέσω γενετικών μεταλλάξεων.
 
«Είναι η πρώτη ένδειξη που έχουμε ότι η ίδια η νικοτίνη μπορεί να είναι καρκινογόνος. Είναι κάτι ασφαλώς ανησυχητικό, που σίγουρα κάνει κάποιον να διστάσει στο να διαβεβαιώσει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους ανθρώπους χωρίς συνέπειες» πρόσθεσε ο Χερμπστ.
 
Οι ερευνητές εξέθεσαν στο εργαστήριό τους επί τρεις μήνες (ένα τρίωρο καθημερινά για πέντε μέρες την εβδομάδα) πειραματόζωα σε ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου, που περιείχε νικοτίνη σε ποσότητα ανάλογη με αυτή που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο (δέκα μιλιγκράμ ανά χιλιοστόλιτρο ατμού).
 
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν μετά το τρίμηνο βλάβες στο DNA των τρωκτικών στην καρδιά, στους πνεύμονες και στην ουροδόχο κύστη τους. Τις ίδιες γενετικές βλάβες βρήκαν και σε καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων από πνεύμονες και ουροδόχο κύστη, που εκτέθηκαν επίσης στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου με νικοτίνη, με συνέπεια να μετατρέπονται ευκολότερα σε καρκινικά.
 
Θα ακολουθήσει μια πιο μακρόχρονη μελέτη για να διαπιστωθεί κατά πόσο όντως τα πειραματόζωα που εκτίθενται για καιρό στο άτμισμα με νικοτίνη, τελικά αναπτύσσουν καρκίνο ή καρδιοπάθεια.
 
Αναπάντητα ερωτήματα
 
Στο κρίσιμο ερώτημα αν το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλέστερο από το παραδοσιακό, ο Τανγκ δήλωσε αδυναμία να δώσει βέβαιη απάντηση. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία» δήλωσε και πρόσθεσε ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες.
 
'Αλλοι επιστήμονες τόνισαν ότι το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί μέσω μιας έρευνας που θα εκθέσει πειραματόζωα τόσο σε ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου όσο και σε καπνό παραδοσιακού τσιγάρου, για να συγκριθούν οι επιπτώσεις.
 
«Φαίνεται πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν μικρότερο κίνδυνο από τα παραδοσιακά. Αλλά πόσο μικρότερο, αυτό είναι άγνωστο», δήλωσε ο δρ 'Αντονι 'Αλμπεργκ, επικεφαλής του τμήματος επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ν.Καρολίνα.
 
Αν επιβεβαιωθεί ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι δυνητικά καρκινογόνα (κάτι που όμως μπορεί να πάρει χρόνια), τότε, όπως είπε ο Χερμπστ, θα αυξηθούν οι δημόσιες πιέσεις να μειωθούν τα επίπεδα νικοτίνης που περιέχουν και να αυξηθούν οι περιορισμοί στη χρήση τους.
 
Μια πρόσφατη μελέτη από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ, που είχε αξιολογήσει τα ευρήματα περίπου 800 ερευνών, συμπέρανε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να ανοίγουν το δρόμο για να καπνίσουν οι έφηβοι στη συνέχεια παραδοσιακό τσιγάρο, αλλά από την άλλη φαίνεται να βοηθούν τους ενήλικους να κόψουν το κάπνισμα. Η μελέτη εκτίμησε ότι πιθανώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο επικίνδυνο, αλλά επεσήμανε ότι ελάχιστα πράγματα είναι προς το παρόν γνωστά για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην ανθρώπινη υγεία.
 
«Η νέα μελέτη δεν δείχνει τίποτε απολύτως για τους κινδύνους του ατμίσματος, δεν αποδεικνύει ότι το άτμισμα προκαλεί καρκίνο» δήλωσε ο Πίτερ Χάγιεκ του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian». «Πρόκειται για άλλον έναν από τους πολλούς ψευτο-συναγερμούς, οι οποίοι μπορούν να αποτρέψουν τους ανθρώπους να στραφούν από το κάπνισμα στο άτμισμα, κάτι που αναμφίβολα θα τους ωφελήσει. Η καλύτερη εκτίμηση έως τώρα είναι ότι το άτμισμα, στη χειρότερη περίπτωση, έχει μόνο το 5% των κινδύνων του καπνίσματος» πρόσθεσε.
 
Από τις χιλιάδες χημικές ουσίες του παραδοσιακού τσιγάρου, τουλάχιστον 70 είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Ο ατμός των ηλεκτρονικών τσιγάρων περιέχει πολύ λιγότερες τέτοιες τοξικές ουσίες, ενώ συχνά περιέχει μόνο νικοτίνη. Όμως κατά πόσο από μόνη της η νικοτίνη είναι καρκινογόνος, περί αυτού η διεθνής επιστημονική κοινότητα, όπως φαίνεται, θέλει χρόνο, εωσότου συμφωνήσει σε μια ετυμηγορία.

 • Χρήσιμο (+) x 4

#30
OFFLINE   fantomas7

fantomas7

  Advanced Member

 • Gold VF Members
 • 637 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Νικος
 • ΠεριοχήΡεθυμνο
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:κλωνοκατασταση....
 • Ενδιαφέροντα - Χόμπι:motorcycle lover...

Νέα έρευνα που βγάζει βλαβερά τα αρώματα (σε μεγαλύτερο βαθμό βανίλια/κανέλα/βούτυρο)

 

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Physiology εξετάζει την επίδραση των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε δύο είδη λευκών αιμοσφαιρίων. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ενώσεις που δίνουν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα την γεύση τους είναι τοξικές, με ορισμένες γεύσεις να είναι χειρότερες από άλλες.

Παρά το γεγονός ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (e-cigarettes) βοηθούν ορισμένους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα των παραδοσιακών τσιγάρων, εντούτοις οι συσκευές περιέχουν πολλές άλλες χημικές ουσίες που δεν περιέχουν νικοτίνη και των οποίων οι επιπτώσεις στην υγεία εξακολουθούν να διερευνώνται.

Μερικές μελέτες έχουν καταλήξει, ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να έχουν δυσμενείς καρδιαγγειακές επιδράσεις και ότι μπορεί να επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό.

Τούτου λεχθέντος, μερικές από αυτές τις μελέτες είναι είτε παρατηρητικές -και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εξηγήσουν την αιτιότητα- είτε προκύπτουν από πειράματα σε ποντίκια.

Πώς έγινε η νέα έρευνα

Νέα έρευνα, ωστόσο, παίρνει αυτές τις ενδείξεις και τις αναλύει στο… εργαστήριο. Οι επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη έθεσαν ως στόχο να εξετάσουν την υπόθεση ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που δεν περιέχουν νικοτίνη θα ήταν λιγότερο επιβλαβή από τα παραδοσιακά τσιγάρα.

 

Για τον σκοπό αυτό, οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρ. Irfan Rahman επικεντρώθηκαν στο “ανοσοτοξικολογικό και οξειδωτικό στρες από αυτά τα αρώματα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε δύο τύπους ανθρώπινων μονοκυτταρικών κυτταρικών σειρών”.

Το οξειδωτικό στρες είναι μια διαδικασία κατά την οποία παράγονται πλεονάζουσες ρίζες οξυγόνου, με αποτέλεσμα μια σειρά επιβλαβών επιδράσεων, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης τοξικότητας, της βλάβης στο DNA, ή ακόμα και τον καρκίνο!

Τα μονοκύτταρα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού στη φλεγμονή. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα της νέας μελέτης είναι καίριας σημασίας για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ των ηλεκτρονικών τσιγάρων και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Κανέλα, βανίλια και βούτυρο οι πιο επικίνδυνες γεύσεις

Για να εκτιμηθεί η πιθανή απειλή για την υγεία από τις αρωματικές γεύσεις στα ηλεκτρονικά τσιγάρα (μέσω του οξειδωτικού στρες), οι ερευνητές μέτρησαν την παραγωγή των λεγόμενων αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (reactive oxygen species – ROS).

 

“Υποθέσαμε, ότι τα αρωματικά χημικά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα προκαλούν φλεγμονώδη απόκριση, κυτταρική τοξικότητα και παραγωγή ROS”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Όπως αναμενόταν, τα τεστ κυτταροτοξικότητας έδειξαν ότι η θεραπεία με αυτές τις χημικές ουσίες αύξησε τη φλεγμονή και τη βλάβη των ιστών. Όλα αυτά έγιναν αυξάνοντας τα επίπεδα οξειδωτικού στρες.

Επίσης, “η ανάμιξη διαφορετικών αρωματικών γεύσεων είχε ως αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα κυτταροτοξικότητας και ROS σε σύγκριση με τις μεμονωμένες γεύσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανάμιξη πολλαπλών γεύσεων είναι πιο επιβλαβής για τους χρήστες”, προσθέτουν οι ερευνητές.

Οι συντάκτες καταλήγουν λέγοντας: “Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι τα αρώματα που χρησιμοποιούνται στα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορούν να ενεργοποιήσουν μια φλεγμονώδη απόκριση στα μονοκύτταρα, με τη μεσολάβηση της παραγωγής ROS. Αυτό δείχνει μια πιθανή πνευμονική τοξικότητα και βλάβη ιστών στους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων”.

“Τα χημικά αρώματα κανέλας, βανίλιας και βουτύρου ήταν τα πιο τοξικά, αλλά η έρευνά μας έδειξε ότι η ανάμιξη υγρών με αρωματικές γεύσεις προκαλούσε μακράν την μεγαλύτερη τοξικότητα στα λευκά αιμοσφαίρια”. δρ. Thivanka Muthumalage, βασική ερευνήτρια και συγγραφέας της μελέτης

 

Ο δρ. Rahman σχολιάζει τη σημασία αυτών των ευρημάτων, λέγοντας: “Επί του παρόντος, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη δεν ρυθμίζονται από κάποια κεντρική Αρχή και τα ‘γοητευτικά’ ονόματα γεύσεων, όπως καραμέλα, κέικ, κανέλα κ.α. προσελκύουν τους χρήστες. Τα επιστημονικά ευρήματά μας δείχνουν ότι οι αρωματικές ουσίες στα ηλεκτρονικά υγρά μπορούν και πρέπει να ρυθμίζονται και ότι οι συσκευασίες στα αρωματικά υγρά πρέπει να αναγράφουν τον κατάλογο όλων των συστατικών. Καλούμε τους ρυθμιστικούς οργανισμούς να ενεργήσουν για την προστασία της δημόσιας υγείας”.

 

Ελληνική πηγή

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Πηγή/δημοσίευση της έρευνας:

Please Login or Register to see this Hidden Content


 • Χρήσιμο (+) x 2

#31
OFFLINE   Knomax

Knomax

  Member

 • VF Members
 • 63 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Βασιλης
 • ΠεριοχήΣαμος
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:DID NextGen genesis TNS genesis Somnium Hybrid V2,Ares,Tilemachos v2 plus,Gini

"Έρχεται" και η απαγόρευση των αρωμάτων σιγά σιγά.......#32
OFFLINE   teo77

teo77

  Member

 • VF Members
 • 176 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Θοδωρης

Τι στο καλο βρε Knomax,ελπιζω να μην γινει κατι τετοιο.

 

Εμενα το ματι μου σημερα επεσε εδω:

 

 

Please Login or Register to see this Hidden Content


Επεξεργάσθηκε απο teo77, 08 Φεβρουάριος 2018 - 13:36.

 • Χρήσιμο (+) x 2

#33
OFFLINE   ambient

ambient

  ADMIN

 • Administrators
 • 1.333 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Δημήτρης
 • ΠεριοχήΘεσσαλονίκη - Μεσολόγγι
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Kayfun 3.1ES, Skyline, Doggystyle,FEV4,KV5,Apollo κ.α.

@

Please Login or Register to see this Hidden Content

Θοδωρή αν προσέξεις οι "αρνητικές" έρευνες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο γράφουν πολλά μπορεί,υπάρχει πιθανότητα,πρέπει να το διερευνήσουμε περαιτέρω, να το δούμε σε βάθος χρόνου και άλλα τέτοια.

Κάτι ξεκάθαρο δεν σου λένε απλά την πιθανότητα υπερθεματίζουν.

Ο "καθαρός" αέρας που αναπνέουμε πόσο καθαρός είναι και τι πιθανές επιπτώσεις έχει στην υγεία μας σε βάθος χρόνου;

Παραμένω στη διαπίστωση, που έχει τεκμηριωθεί από πολλές έρευνες, ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι 95% τουλάχιστον ασφαλέστερο από το κανονικό και περιμένω κάποια έρευνα που θα ανατρέψει αυτό που έχουμε ως τώρα σαν δεδομένο.

Όλα τα υπόλοιπα τα διαβάζω για ενημέρωση έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μου τον όγκο τον συμφερόντων που πολεμούν το Η/Τ.


 • Συμφωνώ! (+) x 4

#34
OFFLINE   teo77

teo77

  Member

 • VF Members
 • 176 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Θοδωρης

Eτσι ειναι συμφωνω με το που βγαινει μια αρνητικη ερευνα προβαλλεται και απο παντου,

 

οταν βγαινει κατι θετικο δεν το βλεπεις καθολου ευκολα.

 

Κραταω και εγω μικρο καλαθι γι αυτα,και χαιρομαι πολυ περισσοτερο εαν βρεθει καποια επισημη δημοσιευση απο σωστους επιστημονες οπως ο κυριος φαρσαλινος και αναιρουν ταχυστα τετοια αμφιβολα δημοσιευματα.

 

Απλα ο πνευμονας και η καρδια πιστευω ειναι δυο πολυ βασικα οργανα σε σχεση με το τι εισπνευουμε και πιστευω οτι εαν εκει αποδειχθει επιστιημονικα ποσα οφελει εχει το ΗΤ,

νομιζω θα ειναι πολυ δυσκολο να κρυφτεθ η οποια αληθεια επειτα.


 • Συμφωνώ! (+) x 2
 • Μου αρέσει (+) x 1

#35
OFFLINE   Nikoss rocket

Nikoss rocket

  Advanced Member

 • VF Members
 • 234 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Νικος
 • ΠεριοχήΚιατο

 • Μου αρέσει (+) x 5
 • Χρήσιμο (+) x 1

#36
OFFLINE   redortho

redortho

  Advanced Member

 • Gold VF Members
 • 1.851 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Δημήτρης
 • ΠεριοχήΝέα Σμύρνη
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Skyfall, Skyline, TA, TAE, Amadeus, Phenomenon, Eviva, Creek
Έρχεται μεγάλη μείωση στη νικοτίνη των τσιγάρων - Οφέλη και κίνδυνοι για τους καπνιστές

Οι καπνοβιομηχανίες θα υποχρεωθούν να περιορίσουν στο ένα τρίτο τουλάχιστον την περιεκτικότητα των τσιγάρων τους σε νικοτίνη, σύμφωνα με τα νέα δραστικά σχέδια της αρμόδιας εποπτικής Αρχής των ΗΠΑ, της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Εφόσον το σχέδιο προχωρήσει, αναμένεται να έχει αλυσιδωτές διεθνείς συνέπειες, καθώς και θετικές επιπτώσεις για τους καπνιστές.

 
Οι προτάσεις της FDA, σύμφωνα με την "Washington Post" και το "New Scientist", προβλέπουν ότι η ποσότητα της νικοτίνης στα περισσότερα τσιγάρα θα μειωθεί από περίπου 1,5 σε 0,3 έως 0,5 μιλιγκράμ ανά τσιγάρο.
 
Καθώς είναι η νικοτίνη αυτή που κυρίως κάνει το τσιγάρο εθιστικό, η μείωσή της -σύμφωνα με μία εκτίμηση που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine"- θα έχει ως αποτέλεσμα περίπου πέντε εκατομμύρια καπνιστές να το κόψουν τον πρώτο χρόνο, οκτώ εκατομμύρια μέσα στην επόμενη πενταετία και 33 εκατομμύρια έως το 2100.
 
Όπως είναι αναμενόμενο, η προοπτική αυτή, που θα πλήξει τα κέρδη των εταιρειών, δεν τους ενθουσιάζει. Ενώ δεν λείπουν οι επικριτές που υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα οδηγήσει στην εμφάνιση μιας μεγάλης μαύρης αγοράς για τσιγάρα με περισσότερη νικοτίνη.
 
Η ιδέα της μείωσης της νικοτίνης στα τσιγάρα κυκλοφορεί εδώ και αρκετά χρόνια. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι αν η μείωση της νικοτίνης είναι μικρή, πρόκειται για δώρο άδωρο (αν όχι για δώρο μπούμερανγκ), επειδή οι καπνιστές τείνουν να παίρνουν πιο βαθιές ρουφηξιές.
 
Η FDA έκανε γνωστό ότι δεν θα προχωρήσει άμεσα στα σχέδια της, αλλά ότι θέτει το θέμα σε δημόσια διαβούλευση για να πάρει γνώμες. Για «το πρώτο βήμα σε μια πολυετή διαδικασία» έκανε λόγο εκπρόσωπος της καπνοβιομηχανίας Philip Morris, που δήλωσε ότι θα συνεργασθεί με την FDA, όπως και η άλλη μεγάλη εταιρεία καπνού, η RJ.Reynolds Tobacco.
 
«Εντυπωσιακή» χαρακτήρισε την πρωτοβουλία η αντικαπνιστική ακτιβιστική οργάνωση Tobacco-Free Kids (Παιδιά Χωρίς Καπνό) και κάλεσε την FDA να μην χρονοτριβήσει, αλλά να θέσει ένα γρήγορο χρονοδιάγραμμα αποφάσεων. Την κάλεσε επίσης αφενός να επεκτείνει το μέτρο της μειωμένης νικοτίνης και σε άλλα προϊόντα καπνού όπως τα πούρα και αφετέρου να επιβάλει την τοποθέτηση μεγάλων προειδοποιήσεων για την υγεία του καταναλωτή, που θα καλύπτουν το μισό πακέτο του τσιγάρου.
 
Η FDA δήλωσε ότι, μεταξύ άλλων, εξετάζει ποιο θα είναι το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο νικοτίνης ανά τσιγάρο, αν η νέα μειωμένη ποσότητα θα επιβληθεί αμέσως ή σταδιακά και κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος οι καπνιστές απλώς να καπνίζουν περισσότερα τσιγάρα μειωμένης νικοτίνης στο μέλλον.
 
Σχόλιο (δικό μου): αρχίστε να στοκάρετε μπουστεράκια  :laugh1: 

 • Χρήσιμο (+) x 3
 • Χαχαχα-Γέλιο (+) x 2
 • Μου αρέσει (+) x 1

#37
OFFLINE   makis66

makis66

  ADMIN

 • Administrators
 • 2.588 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Μάκης
 • ΠεριοχήΑν. Θεσ/νίκη
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Αναφέρεται στην αυτοπαρουσίαση
 • Ενδιαφέροντα - Χόμπι:Μοτό, ηλεκτρονικά, πατέντες

Αν κατάλαβα καλά η σκέψη τους είναι για τα κανονικά τσιγάρα και όχι για τα υγρά ατμίσματος που έτσι κι αλλιώς τη νικοτίνη την ρυθμίζεις εσύ όσο θέλεις.

 

Θα σταθώ σ' αυτήν την πρόταση του παραπάνω κειμένου:

 

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι αν η μείωση της νικοτίνης είναι μικρή, πρόκειται για δώρο άδωρο (αν όχι για δώρο μπούμερανγκ), επειδή οι καπνιστές τείνουν να παίρνουν πιο βαθιές ρουφηξιές.

 

Και να συμπληρώσω ότι σαν παλιός καπνιστής όταν έπαιρνα "ελαφριά" τσιγάρα κάπνιζα πιο πολύ.

 

Μήπως αυτό γίνεται τελικά για να αυξηθούν οι πωλήσεις των τσιγάρων, γιατί τα τελευταία χρόνια έπεσαν δραματικά;


 • Μου αρέσει (+) x 5
 • Συμφωνώ! (+) x 1

#38
OFFLINE   Hraklis

Hraklis

  Επίτιμο μέλος

 • VF Members
 • 195 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Γιωργος
 • ΠεριοχήΘεσσαλονικη κεντρο

Με την μειωση νικοτινης αυτοι που εκαναν 1 πακετο θα κανουν 2+ Δραστικα μετρα!!!  :wub:


 • Συμφωνώ! (+) x 5
 • Μου αρέσει (+) x 1

#39
OFFLINE   demisgr

demisgr

  Advanced Tech Serv

 • Administrators
 • 909 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Ντέμης
 • ΠεριοχήΠειραιάς
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Kayfun Prime με Smoant Cylon TC 218 W
 • Ενδιαφέροντα - Χόμπι:IT Systems & Server Administrator.
"Aλλαγή νομοθεσίας από τη Ρωσία": Σαφής διάκριση του ηλεκτρονικού από το συμβατικό τσιγάρο.
 

Η Ρωσία αλλάζει τη νομοθεσία της και κατατάσσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε διαφορετική κατηγορία ρυθμίσεων από τον καπνό, ακολουθώντας έτσι τις πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις που το χαρακτηρίζουν αφενός ως εντελώς διαφορετικό προϊόν, αφετέρου ως πολύ ασφαλέστερο του συμβατικού.

 

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Denis Manturov, «η ρωσική κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία να κατατάξει αυτές τις συσκευές σε διαφορετική κατηγορία, καθώς είναι εντελώς διαφορετικά από τα συμβατικά τσιγάρα και τον καπνό.

 

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα, σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών –περιλαμβανομένων και των δυτικών επιστημόνων- σύμφωνα με τους οποίους είναι κατά 95% λιγότερο βλαβερά από τα συμβατικά.

Το ποσοστό αυτό είναι συζητήσιμο, όμως το γεγονός αυτό είναι προφανές.

Έτσι, θα πρέπει οι ρυθμιστικοί κανόνες των προϊόντων καπνού και των ηλεκτρονικών τσιγάρων να είναι ξεκάθαρα διαφορετικοί».

 

Ο υπουργός τόνισε ότι με την κίνηση αυτή συμφωνεί και το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας, ενώ πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, συνέστησε στους καπνιστές να επιλέξουν άλλα εναλλακτικά και πιο ασφαλή μέσα!

Όσον αφορά στη νομοθεσία, ο Manturov ανέφερε ότι θα περιλαμβάνονται περιορισμοί σχετικά με την πώληση των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε ανήλικους, όπως και για τη χρήση τους στα σχολεία.

 

Η κίνηση αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από ειδικούς στον τομέα της υγείας, αρκετοί εκ των οποίων εξεπλάγησαν, καθώς η Ρωσία μέχρι πρότινος ακολουθούσε ιδιαίτερα αυστηρή πολιτική απέναντι στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

 

Σημειώνεται ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αυτή η διάκριση στη νομοθεσία δεν έχει γίνει, παρά τις εκκλήσεις των επιστημόνων.

 

πηγή : 

Please Login or Register to see this Hidden Content


 • Μου αρέσει (+) x 6
 • Χρήσιμο (+) x 3

#40
OFFLINE   fantomas7

fantomas7

  Advanced Member

 • Gold VF Members
 • 637 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Νικος
 • ΠεριοχήΡεθυμνο
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:κλωνοκατασταση....
 • Ενδιαφέροντα - Χόμπι:motorcycle lover...

Συνέντευξη του Martin Dockrel
Διευθυντή στο Πρόγραμμα Ελέγχου του Καπνού του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.

 

πηγή: 

Please Login or Register to see this Hidden Content


 • Μου αρέσει (+) x 4
 • Χρήσιμο (+) x 3

Επίσης με ετικέτα μελέτες, μελέτη, έρευνες, έρευνα

0 Μέλος(η) διαβάζουν το θέμα

0 μέλη, 0 επισκέπτες, 0 ανώνυμα μέλη