Μετάβαση σε περιεχόμενο

Καλωσήρθατε στο VapeFriends.gr
Εγγραφείτε στο φόρουμ για να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του. Μόλις εγγραφείτε και συνδεθείτε, θα μπορείτε να δημιουργήσετε τόπικς, να απαντήσετε σε υπάρχοντα άρθρα, να αποκτήσετε τον προσωπικό σας messenger, να ενημερώσετε την κατάστασή σας, να διαχειριστείτε το προφίλ σας και πολλά άλλα. Αυτό το μήνυμα δεν θα εμφανιστεί ξανά όταν εγγραφείτε στο φόρουμ. Δώστε προσοχή στην σωστή αναγραφή του email σας στην εγγραφή σας γιατί σε αυτό θα σας αποσταλεί email επιβεβαίωσης. Αν δεν λάβετε email επιβεβαίωσης στα εισερχόμενά σας, ελέγξτε και στα spam σας.

Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in. Pay attention to the correct entry of your email in your registration because it will send you a confirmation email. If you do not receive a confirmation email in your inbox, check your spam.
Σύνδεση στον Λογαριασμό (Login) Δημιουργία Λογαριασμού (Register)
Φωτογραφία

To steep or not to steep?

steep steeping one shot S&V ωρίμανση ομογενοποίηση άρωμα DIY

 • Παρακαλώ συνδεθείτε για να απαντήσετε
40 απαντήσεις στο θέμα

#1
OFFLINE   redortho

redortho

  Advanced Member

 • Gold VF Members
 • 1.851 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Δημήτρης
 • ΠεριοχήΝέα Σμύρνη
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Skyfall, Skyline, TA, TAE, Amadeus, Phenomenon, Eviva, Creek

Γενικά γίνεται μεγάλη κουβέντα για το αν χρειάζεται ή όχι ωρίμανση (steeping) των υγρών. Θα ήθελα να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα:

 

·        Τα υγρά ατμίσματος δεν ωριμάζουν, απλά διαλύονται και ομογενοποιούνται

·        Το steeping γίνεται με διάφορους τρόπους, τον εξής ένα: αναμονή ημερών (πολλών ή λίγων, ανάλογα τα αρώματα)

·        Τα περισσότερα αρώματα είναι διαλυμένα σε PG δεδομένου ότι στην VG διαλύονται πολύ λιγότερο

·        Τα αρώματα που είναι διαλυτά σε αλκοόλες, αφού διαλυθούν στο τελικό υγρό θέλουν λίγο χρόνο με ανοικτό καπάκι (2 – 3 ώρες) ώστε να εξατμιστεί ο διαλύτης (breathing)

 

Η γενική θεώρηση του steeping είναι ότι τα αρώματα πρέπει να παραμείνουν στο τελικό υγρό ώστε το τελικό διάλυμα να έχει ίδια πυκνότητα αρώματος σε όλο τον όγκο του. Το πρώτο ερώτημα όμως είναι ότι αφού είναι υδατοδιαλυτά και οι βάσεις το ίδιο, γιατί δεν διαλύονται άμεσα; Η απάντηση βρίσκεται στο «υδατοδιαλυτά». Διαλύονται εύκολα στο νερό, αλλά δυσκολότερα μεταξύ τους γιατί τους λείπει το νερό. Για παράδειγμα η VG τρελαίνεται για νερό και δεν έχει καμία διάθεση να διαλύσει κι ένα άρωμα που επίσης θέλει νερό. Με την ευκαιρία να αναφέρω ότι υγρά με υψηλή αναλογία σε VG μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία και ερεθιστικό βήχα λόγω αφυδάτωσης όλης της αναπνευστικής οδού καθώς απορροφούν συνέχεια νερό στη διαδρομή τους (να πίνετε αρκετό νερό για να το αναπληρώνετε).

Τα αρώματα που διαλύονται ευκολότερα είναι τα καπνικά και τα φρουτώδη, ενώ τα κρεμώδη και αυτά που έχουν γεύσεις γλυκών δυσκολότερα και κατά συνέπεια τα δεύτερα θέλουν περισσότερο χρόνο steeping. Ο απαιτούμενος χρόνος εξαρτάται επίσης από την αναλογία VG καθώς όσο αυξάνεται τόσο πιο αργή γίνεται η διάλυση.

 

Σε διάφορα φόρουμ θα βρείτε τεράστιες διαφορές χρόνου για steeping (από μέρες έως μήνες) με αναφορές για την ίδια συνταγή από νεροχύτη έως υπέροχη. Φυσικά τα πάντα είναι προσωπική άποψη, αλλά 1 – 2 εβδομάδες μπορεί να είναι αρκετά ρεαλιστικό για τις περισσότερες συνταγές. Φυσικά ο χρόνος θεωρητικά θα μεταβληθεί με βάση τις αναλογίες VG και PG αφού διαλύουν σε διαφορετικό βαθμό τ’ αρώματα. Η περιεκτικότητα νικοτίνης είναι άλλο ένα θέμα που συζητιέται… Για να γίνει η κατάσταση ακόμα χειρότερη, κάποιοι αναφέρουν ότι για παράδειγμα το τάδε υγρό στην 1 εβδομάδα είναι για νεροχύτη, στις 2 είναι τονισμένες κάποιες γεύσεις, στις 3 έχει στρογγυλέψει, στον μήνα είναι τέλειο, στους 2 μήνες ατονεί και στους 6 είναι για νεροχύτη! Φυσικά στα έτοιμα υγρά η διάρκεια ζωής των περίπου 2 ετών με αυτή την λογική δεν στέκει και αν ισχύει το ένα ή το άλλο είναι τουλάχιστον περίεργο. Να μην ξεχνάμε όμως ότι μια εταιρεία δεν έχει ιδιαίτερο λόγο να λέει ανακρίβειες αφού θα έχει οικονομικό κόστος, ενώ κάποιος σε κάποιο φόρουμ που λέει ότι η ωρίμανση για να γίνει τέλειο θα χρειαστεί 1 μήνα, 3 ημέρες, 7 ώρες και 43 λεπτά θα προκαλέσει συζητήσεις επί συζητήσεων.

 

Στο παιχνίδι τώρα τελευταία έχουν μπει και τα S&V (Shake & Vape) και τα One Shot. Και τα δύο χοντρικά περιέχουν όλα τα απαραίτητα αρώματα και με την προσθήκη βάσης τα πρώτα είναι έτοιμα, ενώ τα δεύτερα θέλουν κάποιο χρόνο για steeping. Και ξανά κουβέντες περί σύνθεσης, χρόνων, ποσοστών βάσεων και πάει λέγοντας.

 

Τελικά όμως το steeping αφορά μόνο την ομογενοποίηση ή και κάτι επιπλέον; Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για να εκτιμήσουμε τις μεθόδους επιτάχυνσης ή βελτίωσης της διαδικασίας.

 

Η τυπική ανάδευση γίνεται με το χέρι και στη συνέχεια αφού κλείσουμε το μπουκάλι το αφήνουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για κάποιο διάστημα. Αρκετοί το σπάνε σε μικροποσότητες των 2 – 3 ml και το δοκιμάζουν κάθε τόσο, ώστε να σταματήσουν όταν τους αρέσει. Περιοδικά το αναδεύουμε με περιστροφικές πάλι κινήσεις.

 

Οι μέθοδοι που αναφέρονται για την επιτάχυνση (μπορεί να μου διαφεύγουν κάποιες) είναι:

·        Θέρμανση

o   Απευθείας (40οC)

o   Σε φούρνο μικροκυμάτων (1’’ – 2’’ για 10ml στα 600W)

o   Σε bain marie (δοχείο του υγρού μας μέσα σε δοχείο με ζεστό νερό 60οC μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλοντος)

·        Ανάδευση

o   Με μαγνητικό αναδευτήρα

o   Με μηχανικό αναδευτήρα

o   Με υπέρηχους

·        Θέρμανση και ανάδευση

o   Ότι και στην ανάδευση με μηχάνημα που έχει και πηγή θερμότητας

 

Προβλήματα που αφορούν και τις δύο μεθόδους (απλής και σύνθετης ανάδευσης):

·        Αφού τελειώσει ο χρόνος του steeping και αρχίσουμε να το ατμίζουμε, η υπόλοιπη ποσότητα συνεχίζει να «ωριμάζει» και βάση των λεγομένων αν είναι μεγάλη να πάει νεροχύτη

·        Η διαρκώς αυξανόμενη ποσότητα αέρα στο μπουκάλι, αυξάνει και την ταχύτητα οξείδωσης των συστατικών του υγρού με άγνωστες συνέπειες στην γεύση

 

Στα S&V (Shake & Vape) και τα One Shot υποτίθεται ότι τα αρώματα έχουν «ωριμάσει» μόνα τους με ελάχιστη βάση και γι’ αυτό είναι άμεσα ή μετά από λίγες μέρες έτοιμα.

 

Όλα αυτά ισχύουν αν μιλάμε για απλή ομογενοποίηση. Αν όμως συμβαίνει και κάτι άλλο; Τί εννοώ; Τ’ αρώματα είναι σύνθετα μόρια που έχουν δεδομένη διάταξη των μορίων που τ’ αποτελούν στον χώρο. Αν η παρουσία άλλου μορίου (άλλο άρωμα) προκαλεί κάποια αναδιάταξη της στερεοχημικής δομής των μορίων που αποτελούν τ’ αρώματα, τότε έχουμε ένα ακόμα πιο σύνθετο άρωμα που περιέχει και τα δύο αλλά όχι ακριβώς. Όλα τα σύνθετα αρώματα μπορεί να βγάζουν κάποιο αρχικά, κάποιο διαφορετικά ενδιάμεσα και κάποιο τελικά. Θα πω για παράδειγμα το Lemon Tart της Dinner Lady που αρχικά δίνει την τάρτα, στη συνέχεια το λεμόνι και στο τέλος και τις δύο γεύσεις τροποποιημένες όπως θα περίμενε κάποιος αφού φάει μία τάρτα λεμόνι οι οποίες μάλιστα παραμένουν για λίγη ώρα (επίγευση). Πώς γίνεται λοιπόν αυτό; Μια μέθοδος που αναφέρεται είναι του kostas44 (μια συνταγή του είναι το one shot Strawmurder από την Aλchemy), το separate steeping. Εδώ, αναμιγνύουμε ομάδες αρωμάτων με βάση και τις αφήνουμε διαφορετικούς χρόνους κάθε μια μέχρι να τις αναμίξουμε όλες μαζί και να τις αφήσουμε για κάποιο επιπλέον χρονικό διάστημα. Η πλέον διαδεδομένη μέθοδος είναι της δοκιμής και τροποποίησης που ελάχιστοι έχουν πλέον τον χρόνο και διάθεση να κάνουν.

 

Να βάλω και μερικές ακόμα παραμέτρους;

·        Ατμοποιητής (RTA, RDA, RTDA, κατασκευή)

·        Αντίσταση (υλικό, σχήμα, ωμ)

·        Βαμβάκι (είδος, μήκος)

·        Λειτουργία MOD (Power mode ή TC mode)

·        Ποιότητα MOD (ρεύματα, ακρίβεια ρυθμίσεων)

·        Και το βασικό: προσωπική άποψη και ποιότητα γεύσης

 

Που θέλω να καταλήξω με όλα αυτά; Βασικά πουθενά! Πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό το steeping είναι υποκειμενικό και συνήθως υπερεκτιμημένο σε κάποια όρια. Δοκιμάστε τί και πώς σας αρέσει ακολουθώντας τις βασικές οδηγίες μιας συνταγής και στη συνέχεια αυξήστε ή μειώστε τ’ αρώματα, προσθέστε κάτι που πιστεύετε ότι λείπει και γενικά παίξτε αν έχετε κέφι. Προσωπικά μετά από 2 χρόνια DIY σταδιακά γυρίζω στα έτοιμα υγρά και συνεχίζω να φτιάχνω κάποια αρώματα που μου αρέσουν. Ακόμα ψάχνω για κάποιο S&V ή One Shot που να μου κάνει κλικ γιατί έχω κι ένα στοκ νικοτίνης να καταναλώσω!


 • Μου αρέσει (+) x 6
 • Χρήσιμο (+) x 2
 • Συμφωνώ! (+) x 1

#2
OFFLINE   fantomas7

fantomas7

  Advanced Member

 • Gold VF Members
 • 637 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Νικος
 • ΠεριοχήΡεθυμνο
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:κλωνοκατασταση....
 • Ενδιαφέροντα - Χόμπι:motorcycle lover...

Είναι και θέμα μυαλού, ο άλλος σου λέει αααα εγώ τα ωριμάζω τουλάχιστον  μήνα ( και στην ουσία δεν γίνεται τπτ παραπάνω από οτι έχει γίνει την πρώτη εβδομάδα....αλλά άντε να του δώσεις να το καταλάβει...που δεν τον αφήνει το κώλυμα να δει καθαρά)

 

άλλος τα αφήνει να ωριμάσουν όση ώρα είναι στον αναδευτήρα.... (30' :P :P) και είναι σούπερ ευχαριστημένος.@

Please Login or Register to see this Hidden Content

πλέον θεωρώ ότι το δέσιμο εξαρτάται πιο πολύ από το καθημερινό ανακάτεμα παρά από τον χρόνο ωρίμανσης ...ακόμα και με χημικές ενώσεις να μιλήσουμε, η αντίδραση είναι κάτι το οποίο γίνεται άμεσα και με σχετικά προκαθορισμένα γρήγορα αποτελέσματα(χρονικά) και είναι ελάχιστες οι μεταβολές στον παραπανίσιο χρόνο, που μπορεί εν τελεί να μην είναι και θετικές..(γευστικά)


 • Μου αρέσει (+) x 2

#3
OFFLINE   Mak

Mak

  Mak

 • Members
 • 243 Δημοσιεύσεις

Προσωπικα πιστευω πολυ σε 2 πραγματα που ανεφερες,,

 

separate steeping

οξειδωση απο τον αερα

 

αυτα τα δυο ειναι τα πιο βασικα που μας δημιουργουν και τα περισσοτερα προβληματα στο  DIY

δεν ειναι τυχαιο οτι δεν μπορουμε να πετυχουμε ενα ετοιμο υγρο , (οταν εχουμε το ιδιο αρωμα απο τον κατασκευαστη) κιαν το πετυχουμε σε ενα βαθμο δεν διαρκει πολυ.

Τελευταια εχω ξεφυγει απο το να φτιαχνω εστω και 100ml.... τα κανω συνηθως 50ml .

 

Επισης κατι αλλο ειναι η πολυπλοκοτητα των αρωματων και εκει πιστευω οτι το separate steeping  ειναι αυτο που κανει την δουλεια στο ετοιμο υγρο.

Δεν βρισκεις πλεον υγρο που να μην εχει 4-5 αρωματα μεσα.....που δεν ξερουμε και τον προμηθευτη σε καθε περιπτωση.

 

Οταν αγοραζα αρωματα κατευθειαν απο την FA σου εστελνε και πινακα με ποσο % αλλα και ποσο steeping χρειαζοταν το καθε αρωμα....αυτο κατι λεει δεν τοκανε τυχαια η  FA.

 

Φυσικα επειδη το θεμα ειναι πολυπλοκο  και μεις δεν ειμαστε χημικοι , γιαυτο πολλες φορες κανουμε πολλα λαθη χωρις να το ξερουμε.

 

Και φυσικα καμμια σχεση το steeping που κανουμε εμεις με αυτα που κανουν οι εταιρειες που μπορει να χρησιμοποιουν και αλλες ουσιες για σταθεροποιηση και διαρκεια.


 • Συμφωνώ! (+) x 4
 • Μου αρέσει (+) x 2

#4
OFFLINE   ambient

ambient

  ADMIN

 • Administrators
 • 1.333 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Δημήτρης
 • ΠεριοχήΘεσσαλονίκη - Μεσολόγγι
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Kayfun 3.1ES, Skyline, Doggystyle,FEV4,KV5,Apollo κ.α.

Θα συμφωνήσω με το Δημήτρη σε πολλά αν όχι σε όλα.

Η διαδικασία "ωρίμανσης" που χρησιμοποιείται ευρέως δεν είναι τίποτε άλλο από ομογενοποίηση των διαφορετικών συστατικών που περιλαμβάνονται μέσα στο υγρό προς άτμισμα.

Ο χρόνος ομογενοποίησης διαφέρει και είναι μικρότερος σε γλυκά, μεγαλύτερος σε καπνικά και ακόμη πιο μεγάλος σε σύνθετα και κρεμώδη.

Ο χρόνος αυτός είναι σχετικός.

Κάποιος είτε από ανυπομονησία είτε από αδιαφορία ατμίζει τα υπό ομογενοποίηση υγρά σχεδόν άμεσα.

Προσωπικά έχω επιλέξει έναν χρόνο για τη συγκεκριμένη διαδικασία κάπου στο μήνα και με τακτική ανάδευση κάθε 2-3 ημέρες.

Υπερβολή θα πει κάποιος.

Ίσως θα απαντήσω αλλά, σε μένα δουλεύει μια χαρά.

Με τα αρώματα που ατμίζω και που συνήθως είναι "καπνικά" , δεν έχω πάρει ως τώρα άσχημο αποτέλεσμα.

Σε συνομιλία που είχα με φίλο συνατμιστή, που είναι στο χώρο επαγγελματικά, μου ανέφερε ότι η X εταιρεία ομογενοποιεί τα υγρά της για περίπου 3 μήνες πριν τα εμφιαλώσει σε μικρά φιαλίδια και τα προωθήσει στα καταστήματα.

Συγκεκριμένο υγρό που άτμισα ακόμη και ένα χρόνο μετά από την παρασκευή του μόνο άτονο και κακό δεν το λες.

Ακόμη και φίλοι που τους έδωσα να το δοκιμάσουν εντυπωσιάστηκαν από την καθαρότητα της γεύσης και την ένταση του αρώματος.

Φυσικά ούτε κατά διάνοια αλλαγή χρωματισμού του υγρού με το χρόνο.

Τη συγκεκριμένη εταιρεία ,που για ευνόητους λόγους δεν θα αναφέρω, τη θεωρώ μια από τις πιο τίμιες στο χώρο των αρωμάτων.

Από την άλλη έχω ατμίσει και υγρό από άλλη «μεγάλη» εταιρεία που το υγρό παρασκευής με άρωμα της εταιρείας και το έτοιμο απλά έμοιαζαν.

Για να δοκιμάσω την αλλαγή στο χρόνο το άφησα πάνω από έξι μήνες να ομογενοποιηθεί.

Το ατμιστικό αποτέλεσμα ίδιο με αυτό που υπήρχε και στον ένα μήνα με μοναδική διαφορά τη σκουρότερη όψη.

Κατάφερα να το φέρω κοντά (πολύ κοντά) στο έτοιμο με την προσθήκη κάποιου ενισχυτικού.

Για καλή μου τύχη δεν έχω πετάξει ακόμη υγρό που αλλοιώθηκε η γεύση του με το πέρασμα του χρόνου.

Τείνω να πιστέψω ότι οι ίδιες οι εταιρείες «κοροϊδεύουν» τους καταναλωτές δίνοντάς τους αρώματα είτε με μικρότερες αναλογίες των επι μέρους αρωμάτων απ αυτές που οι ίδιες χρησιμοποιούν ή με κάποιο «μυστικό» συστατικό να λείπει από το τελικό άρωμα που αγοράζουμε για την παρασκευή των δικών μας υγρών.

Επίσης την αλλαγή της γεύσης του υγρού που παρασκευάζουμε και συμβαίνει σε αρκετά αρώματα, με την πάροδο του χρόνου, γιατί δεν την παρατηρούμε και στα έτοιμα αρώματα;

Πως μπορεί το υγρό που βρίσκεται στην προθήκη ενός καταστήματος για ένα και ενάμιση χρόνο να μην μεταβάλλεται και το ίδιο υγρό που παρασκευάζουμε εμείς στους 4-5-6 μήνες κ.ο.κ. να ατονεί ή να αλλοιώνεται η γεύση του;

Ποιο είναι αυτό το μυστικό συστατικό που διατηρεί τα έτοιμα αρώματα και όχι  αυτά που παρασκευάζουμε εμείς;

Τώρα όσο αφορά το separate steping δεν το έχω κάνει γιατί δεν ατμίζω υγρά με μίξη διαφορετικών αρωμάτων και δεν έχω άποψη.

Αυτές είναι οι προσωπικές μου απόψεις και προέρχονται από την ενασχόληση μου με την παρασκευή υγρών τα τελευταία 2 χρόνια.


 • Μου αρέσει (+) x 3
 • Χρήσιμο (+) x 2
 • Συμφωνώ! (+) x 1

#5
OFFLINE   makis66

makis66

  ADMIN

 • Administrators
 • 2.588 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Μάκης
 • ΠεριοχήΑν. Θεσ/νίκη
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Αναφέρεται στην αυτοπαρουσίαση
 • Ενδιαφέροντα - Χόμπι:Μοτό, ηλεκτρονικά, πατέντες

Tί να γράψω εγώ τώρα; :jumping:

 

Τα έγραψαν όλα οι Δημήτρηδες...... :respect:


 • Χαχαχα-Γέλιο (+) x 3
 • Συμφωνώ! (+) x 1
 • Μου αρέσει (+) x 1

#6
OFFLINE   Billygrante

Billygrante

  Member

 • VF Members
 • 120 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Βασίλης
 • ΠεριοχήΘεσσαλονίκη
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Vandyvape pulse bf kit voopoo drag vgod rdta
Παίδες καλησπέρα θα ήθελα να υποβάλλω μια αφελής ερώτηση γιατί δεν χρεισιμοποιουνται για ανακάτεμα υγρών τα γνωστά μιξερακια του φραπέ?κάποιο με λίγες στροφές που να έχει ίσιο δίσκο περιστροφής στην άκρη του.Αντιλαμβανομαι από τα διάφορα magnetic stirrer που βλέπω στο διαδίκτυο ότι υπάρχει κάποιος λόγος αλλά ποιος.Δεν το χω δοκιμάσει πάντα αφήνω τα υγρά να ωριμάζουν μόνα τους αλλά αν το ανακάτεμα επιταχυνει την ομογενοποίηση σε λεπτά αντί μέρες μια λύση ανάγκης καλό είναι να υπάρχει

#7
OFFLINE   kostasapo

kostasapo

  Advanced Member

 • VF Members
 • 296 Δημοσιεύσεις
 • ΠεριοχήΚαλαμάτα
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Kayfun V3 Mini, Hastur Mini, Nautilus 2

Για την αλλαγή του χρώματος στα υγρά, που γίνονται πιο σκούρα, φταίει η νικοτίνη, είναι φωτοαπορροφητική (ή φωτοευαίσθητη, κάτι απο τα δύο, δεν ξέρω ακριβώς).

 

Πάρτε λίγα ml απο ενα υγρό και βάλτε τα στον ήλιο για 3 ώρες. Το χρώμα θα αλλάξει. Ακόμα και να μην το έχουμε σε απευθείας έκθεση με τον ήλιο, επιδή το φώς ανακλάται, με τις μέρες σκουραίνει. ΚΑι φοβάμαι οτι επιβαρύνει και ην γεύση σταδιακά. Πιθανόν να είναι καλύτερα τα 100ml π.χ. να μπαινουν σε μικρά μπουκαλάκια, και μέσα σε χάρτινη συσκευασία.

 

Εμένα αυτό που με τρώει είναι ο αέρας. Όταν φτιάχνω υγρό και το αφήνω να ωριμάσει, να είναι γεμάτο το μπουκάλι, ή να έχει μέσα λίγο αέρα;

 

Αφου το ανοίξω και έπειτα, γεμίζω ενα 60ml για τις καθημερινές ανάγκες και το μεγάλο μένει κάβα. Μήπως δε πρέπει γιατί ο φρέσκος αέρας θα του χαλάσει τη γεύση πιο γρήγορα;

 

Δεν έχω βγάλει άκρη με αυτό.


 • Μου αρέσει (+) x 1

#8
OFFLINE   Billygrante

Billygrante

  Member

 • VF Members
 • 120 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Βασίλης
 • ΠεριοχήΘεσσαλονίκη
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Vandyvape pulse bf kit voopoo drag vgod rdta
Εγώ παντός παίδες να πω την ανωμαλία μου έχω για steeping 5 6 διαφορετικά αρώματα από 100ml συνήθως και εχω ένα μπουκαλάκι 30ml στο οποίο φταιχνω κάθε φορά διαφορετικό κοκτέιλ με συνδιασμούς αρωμάτων αυτό τον καιρό παίζω μεταξύ cryptic blast, white castle, lemon tart ,rice pudding,maxboro,tribecca και kapnos οπότε και κάτι να μην πάει καλά το ισοσταθμιζω
 • Μου αρέσει (+) x 2

#9
OFFLINE   redortho

redortho

  Advanced Member

 • Gold VF Members
 • 1.851 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Δημήτρης
 • ΠεριοχήΝέα Σμύρνη
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Skyfall, Skyline, TA, TAE, Amadeus, Phenomenon, Eviva, Creek

@

Please Login or Register to see this Hidden Content

1 Το "φραπέδιασμα" το μόνο που θα κάνει θα είναι να προσθέσει άπειρες φυσσαλίδες αέρα στο υγρό σου και να επιταχύνει την οξείδωση της νικοτίνης που έχεις. Η ομογενοποίηση είναι πιό πολύπλοκη διαδικασία και στοχεύει στο να διαλυθούν τελείως στη βάση τα αρώματα, αλλά και να αλληλεπιδράσουν τα αρώματα για να φτιάξουν πιό σύνθετες τις γεύσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που αλλάζει ο χαρακτήρας του υγρού όσο περνάει ο καιρός.

 

@

Please Login or Register to see this Hidden Content

Ο αέρας οξειδώνει την νικοτίνη και το φως επιταχύνει την διαδικασία. Η ποσότητα αέρα που παραμένει στο υγρό μετά από κάθε χρήση δεν είναι αρκετή να προκαλέσει πρόβλημα με την προϋπόθεση ότι το υγρό χρησιμοποιείται τακτικά. Αν πρόκειται να το κρατήσεις περισσότερο, γέμισε το μπουκαλάκι τελείως και μη το ανοιγοκλείνεις χωρίς λόγο.

 

@

Please Login or Register to see this Hidden Content

2 Δεν κατάλαβα ακριβώς τί εννοείς όταν λες ότι κάνεις steeping σε μεμονωμένα αρώματα και μετά τα αναμιγνύεις. Κάθε ανάμιξη θέλει ξεχωριστό steeping.


 • Μου αρέσει (+) x 3
 • Χρήσιμο (+) x 1
 • Συμφωνώ! (+) x 1

#10
OFFLINE   lounik

lounik

  Member

 • VF Members
 • 147 Δημοσιεύσεις
Προσωπική παρατήρηση.
Εάν ένα υγρό μου αρέσει, μπορώ να το ατμίσω από εντελώς άγουρο (τόσο ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν hot spot νικοτίνης / αρώματος) έως βαθιάς ωρίμανσης.
Εάν κάτι δεν μου αρέσει ή είναι σχετικά αδιάφορο, η ωρίμανση δεν έχει τύχη μέχρι τώρα να βοηθήσει. 
 
Πέρα από τα snv κάποιες συνταγές (όχι καπνικά) της φτιάχνω σε 200ml οπότε έχω την ευκαιρία να παρατηρώ την εξέλιξη τους στον χρόνο.
 
Με μια λέξη θα έλεγα πως σαφώς υπάρχει διαφορά στο πέρασμα του χρόνου.
Στα άγουρα υγρά ξεφεύγει από τις γνωστές ισορροπίες με αποτέλεσμα κάποιο άρωμα να κυριαρχεί περισσότερο από ότι εάν σταθεί το υγρό κάποιες μέρες.
Από εκεί και πέρα οι όποιες διαφορές νομίζω πως αισθάνομαι δεν ξέρω πόσο αντικειμενικές μπορεί να είναι καθώς εάν ένα υγρό το κάνω συνέχεια και μετά το αφήσω για 3-5 μέρες και το ξαναπιάσω θα έχω λίγο διαφορετική αίσθηση στην αρχή.
Με την παρατεταμένη χρήση κάποιου υγρού μπορεί να ατόνηση  η γεύση μου σε κάποιο από τα αρώματα του. Ακόμα και η χρήση του σε διαφορετικούς ατμο ή στησίματα σχεδόν πάντα μου κάνει μια μικρή διαφοροποίηση.
 
Τι από όλα αυτά είναι παιχνίδι μυαλού και τι πραγματικότητα δεν το πολύ ψάχνω. Μου αρκεί ότι εάν μια συνταγή μου αρέσει, η ωρίμανση δεν θα είναι εμπόδιο για να την απολαύσω.

 • Χρήσιμο (+) x 1

#11
OFFLINE   redortho

redortho

  Advanced Member

 • Gold VF Members
 • 1.851 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Δημήτρης
 • ΠεριοχήΝέα Σμύρνη
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Skyfall, Skyline, TA, TAE, Amadeus, Phenomenon, Eviva, Creek

@

Please Login or Register to see this Hidden Content

Έχεις απόλυτο δίκιο, ο μόνος που θα κρίνει αν ένα υγρό είναι ωραίο ή ώριμο είναι ο ίδιος ο ατμιστής. Απλά, κάποια υγρά αλλάζουν χαρακτήρα με την πάροδο του χρόνου και βελτιώνονται, ενώ άλλα ατονούν. Και πάλι δεν μπορεί κάποιος να σου πει αν είναι καλό ή όχι. Το μόνο που μπορεί να ισχύει είναι το αν ατονεί, αν γλυκίζει ή οποιαδήποτε άλλη μεγάλη διαφορά που γίνεται αντιληπτή (σχεδόν) απ' όλους. Ο κορεσμός της όσφρησης που ουσιαστικά αναφέρεις ισχύει στα πάντα και όχι μόνο στα υγρά που συζητάμε και γιαυτό πολλοί ατμίζουμε διαφορετικά υγρά στη διάρκεια της ημέρας ή και σχέτη (άοσμη) βάση. Τα πάντα μπορούν να κάνουν μικροδιαφορές στην γεύση (ατμοποιητές, αντιστάσεις, θερμοκρασίες, τι έφαγες πριν ή τί πίνεις, κ.α.), οπότε μην ανησυχείς για το μυαλό σου δεν σου παίζει κανένα παιχνίδι, μια χαρά δουλεύει  ;)


 • Συμφωνώ! (+) x 2

#12
OFFLINE   Billygrante

Billygrante

  Member

 • VF Members
 • 120 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Βασίλης
 • ΠεριοχήΘεσσαλονίκη
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Vandyvape pulse bf kit voopoo drag vgod rdta

@

Please Login or Register to see this Hidden Content

1 Το "φραπέδιασμα" το μόνο που θα κάνει θα είναι να προσθέσει άπειρες φυσσαλίδες αέρα στο υγρό σου και να επιταχύνει την οξείδωση της νικοτίνης που έχεις. Η ομογενοποίηση είναι πιό πολύπλοκη διαδικασία και στοχεύει στο να διαλυθούν τελείως στη βάση τα αρώματα, αλλά και να αλληλεπιδράσουν τα αρώματα για να φτιάξουν πιό σύνθετες τις γεύσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που αλλάζει ο χαρακτήρας του υγρού όσο περνάει ο καιρός.
Άρα λοιπόν Δημήτρη οποίος τρόπος ανάδευσης δεν προκαλεί φυσαλίδες είναι αποδεκτός ευχαριστώ

@

Please Login or Register to see this Hidden Content

Ο αέρας οξειδώνει την νικοτίνη και το φως επιταχύνει την διαδικασία. Η ποσότητα αέρα που παραμένει στο υγρό μετά από κάθε χρήση δεν είναι αρκετή να προκαλέσει πρόβλημα με την προϋπόθεση ότι το υγρό χρησιμοποιείται τακτικά. Αν πρόκειται να το κρατήσεις περισσότερο, γέμισε το μπουκαλάκι τελείως και μη το ανοιγοκλείνεις χωρίς λόγο.

@

Please Login or Register to see this Hidden Content

2 Δεν κατάλαβα ακριβώς τί εννοείς όταν λες ότι κάνεις steeping σε μεμονωμένα αρώματα και μετά τα αναμιγνύεις. Κάθε ανάμιξη θέλει ξεχωριστό steeping.

Έφτιαξα για παράδειγμα 100ml maxboro δεν τρελάθηκα έφτιαξα και 100ml white castle στην αναλογία που προτείνουν μου φάνηκε πολύ μπουχτιστικο τα κάνω κοκτέιλ λίγο λίγο και είναι σούπερ το ίδιο και για κάποια φρουτένια μου έρχονται πολύ αρωματικα

Επεξεργάσθηκε απο Billygrante, 30 Απρίλιος 2018 - 14:00.

 • Μου αρέσει (+) x 1

#13
OFFLINE   redortho

redortho

  Advanced Member

 • Gold VF Members
 • 1.851 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Δημήτρης
 • ΠεριοχήΝέα Σμύρνη
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Skyfall, Skyline, TA, TAE, Amadeus, Phenomenon, Eviva, Creek

@

Please Login or Register to see this Hidden Content

Ισχύει αυτό που γράφω στην ανάρτηση #11. Αν σου αρέσει, δεν πέφτει κανενός λόγος. Από κει και πέρα, επειδή καλό είναι να ξεκινάει κάποιος από κάποιες κοινά παραδεκτές διαδικασίες και στη συνέχεια να αυτοσχεδιάσει πατώντας στις βασικές αρχές, δεν θα ήθελα να θεωρηθεί ο τρόπος που κάνεις τις μίξεις σου σαν κάτι διαδεδομένο. Αν μπορέσεις να σταθεροποιήσεις το αποτέλεσμα σε μικρότερο χρόνο, εδώ ήμαστε να σου κλέψουμε την ιδέα να βγάλουμε φράγκα  :lotpot:  :hahaha:  :hahahaha:


 • Χαχαχα-Γέλιο (+) x 1

#14
OFFLINE   Billygrante

Billygrante

  Member

 • VF Members
 • 120 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Βασίλης
 • ΠεριοχήΘεσσαλονίκη
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Vandyvape pulse bf kit voopoo drag vgod rdta

@

Please Login or Register to see this Hidden Content

Ισχύει αυτό που γράφω στην ανάρτηση #11. Αν σου αρέσει, δεν πέφτει κανενός λόγος. Από κει και πέρα, επειδή καλό είναι να ξεκινάει κάποιος από κάποιες κοινά παραδεκτές διαδικασίες και στη συνέχεια να αυτοσχεδιάσει πατώντας στις βασικές αρχές, δεν θα ήθελα να θεωρηθεί ο τρόπος που κάνεις τις μίξεις σου σαν κάτι διαδεδομένο. Αν μπορέσεις να σταθεροποιήσεις το αποτέλεσμα σε μικρότερο χρόνο, εδώ ήμαστε να σου κλέψουμε την ιδέα να βγάλουμε φράγκα  :lotpot:  :hahaha:  :hahahaha:Δημήτρη αν και νέος ατμιστης θεωρώ ότι οι επιλογές μου μέχρι σήμερα ήταν αρκετά εύστοχες όσον αφορά το τι μου αρέσει και πίστεψέ με ακολουθώ κατά γράμμα και με ακρίβεια όσα χρειάζονται για την παρασκευή υγρών οι πληροφορίες είναι άφθονες και τα καταστήματα να σε βοηθήσουν αρκετά.
Μέσα σε όλες τις δοκιμές γεύσεων είτε ακριβών είτε φθηνών κανω κάποια που δεν με ενθουσιάζουν οπότε πριν το νεροχύτη ένα πείραμα κοκτέιλ δεν με εβλαψε.
Όσον αφορά την ανάδευση πιστεύω ότι αν έχει αξόνα περιστροφής ή περιστρέφεται μαγνητικά αυτό που παίζει ρόλο είναι το σχήμα του αναδευτήρα πράγμα που οποιοσδήποτε μπορεί να πατεντάρει.
 • Μου αρέσει (+) x 1

#15
OFFLINE   redortho

redortho

  Advanced Member

 • Gold VF Members
 • 1.851 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Δημήτρης
 • ΠεριοχήΝέα Σμύρνη
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Skyfall, Skyline, TA, TAE, Amadeus, Phenomenon, Eviva, Creek

Χαμηλές στροφές, πτερύγιο με κοντά λαμάκια και μικρή κλίση, κεντρική τοποθέτηση άξονα περιστροφής, κενό αέρα και ανάδευση πάνω από ώρα. Παρ' όλα αυτά steeping δεν έχει γίνει  :wallbash:  Αν δεν έχεις χρόνο, δοκιμάζεις και αν σου αρέσει, όλα καλά  :)


 • Μου αρέσει (+) x 1

#16
OFFLINE   kostasapo

kostasapo

  Advanced Member

 • VF Members
 • 296 Δημοσιεύσεις
 • ΠεριοχήΚαλαμάτα
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Kayfun V3 Mini, Hastur Mini, Nautilus 2

Εγώ στο επόμενο υγρό που θα φτιάξω, λέω να το ανοίγω και να το αναδεύω (με ένα καλαμάκι, κυκλικά) κάθε μέρα για πέντε λεπτά με το χέρι.

 

Θα το κάνω αυτό αυτό επι 20 ημέρες συνεχόμενα.#17
OFFLINE   ambient

ambient

  ADMIN

 • Administrators
 • 1.333 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Δημήτρης
 • ΠεριοχήΘεσσαλονίκη - Μεσολόγγι
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Kayfun 3.1ES, Skyline, Doggystyle,FEV4,KV5,Apollo κ.α.

Κώστα δεν θεωρώ καλή επιλογή το να ανοίγεις κάθε μέρα το μπουκάλι και να το αναδεύεις με κάποιο μέσο.

Υπάρχει πιθανότητα να ατονήσει η γεύση και να οξειδωθεί η νικοτίνη λόγω μακρόχρονης έκθεσης στον αέρα.


 • Συμφωνώ! (+) x 2
 • Χρήσιμο (+) x 1

#18
OFFLINE   kostasapo

kostasapo

  Advanced Member

 • VF Members
 • 296 Δημοσιεύσεις
 • ΠεριοχήΚαλαμάτα
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Kayfun V3 Mini, Hastur Mini, Nautilus 2

Μια χαζή ερώτηση αλλά πρέπει να την κάνω. Κατα γενική ομολογία, εαν φτιάξεις ενα DIY των 10ml, ο χρόνος ωρίμανσης είναι περίπου 24-48 ώρες σωστά;

 

Εαν τώρα φτιάξεις 200ml ο χρόνος ωρίμανσης είναι περίπου 20 ημέρες σωστά;

 

Λοιπόν εαν φτιάξω 200ml και αμέσως το βάλω σε μπουκαλάκια των 10ml, τα μπουκαλάκια πλέον θέλουν 20 ημέρες ή 48 ώρες το καθένα;

 

Με "τρώει" η γεύση των έτοιμων 10ml. Κάθε φορά που παίρνεις ένα, άσχετα με το πόσες μέρες έχει μείνει στο ράφι του μαγαζιού, έχει την ίδια γεύση με το προηγούμενο που είχες πάρει.

 

Πως το κάνουν οι εταιρείες; Έχουν π.χ. ένα καζάνι με 200 λίτρα, και το αφήνουν να ωριμάσει εκεί πρώτα και μετά το βάζουν στα μπουκαλάκια; Ή αμέσως το βάζουν στα μπουκαλάκια και το σφραγίζουν, και μέχρι να φτάσει στο ράφι υπολογίζουν οτι θα έχει δέσει;#19
OFFLINE   redortho

redortho

  Advanced Member

 • Gold VF Members
 • 1.851 Δημοσιεύσεις
 • Όνομα:Δημήτρης
 • ΠεριοχήΝέα Σμύρνη
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Skyfall, Skyline, TA, TAE, Amadeus, Phenomenon, Eviva, Creek

Πού το είδες ότι τα 10ml θέλουν 1-2 μέρες; Ο χρόνος ομογενοποίησης είναι ίδιος ανεξαρτήτως ποσότητας γιατί αφορά τις ίδιες ποσοστιαίες αναλογίες υλικών. Μία κουταλιά ζάχαρη διαλύεται σε 100ml νερό στον ίδιο χρόνο που διαλύονται 10 κουταλιές σε 1 λίτρο. Από κει και πέρα οι εταιρείες όντως συσκευάζουν τα υγρά αφού ομογενοποιηθούν για έναν ελάχιστο χρόνο ώστε η γεύση να είναι κατά το δυνατό σταθερή μέχρι την ημερομηνία λήξης. Στην αντίθετη περίπτωση (πχ το παλιό Tribeca  της halo) είχαν προειδοποίηση ότι επειδή συσκευάζονται άμεσα θέλουν κάποιες μέρες να μείνουν ανοικτά για να είναι έτοιμα.


 • Μου αρέσει (+) x 2
 • Χρήσιμο (+) x 1
 • Συμφωνώ! (+) x 1

#20
OFFLINE   kostasapo

kostasapo

  Advanced Member

 • VF Members
 • 296 Δημοσιεύσεις
 • ΠεριοχήΚαλαμάτα
 • Ατμιστικός εξοπλισμός:Kayfun V3 Mini, Hastur Mini, Nautilus 2

@

Please Login or Register to see this Hidden Content

 

Ξέρω οτι αναλογικά είναι το ίδιο, και το μόνο που αλλάζει είναι ο όγκος.

 

Αυτό που με μπέρδεψε, είναι που άκουγα οτι για να βρείς τη σωστή αραίωση σε αρώματα που δεν αναφέρουν αραίωση (π.χ. ΤΡΑ) να κάνεις δοκιμή με σταγόνες σε 10ml, και το οποίο μετά απο 24-48 ώρες έχει "δέσει". Τώρα η ωρίμανση για να βγάλει τα σωστά αρώματα μπορεί να διαφέρει σε χρόνο.

 

Το ρώτησα μην και τυχόν τα 10ml που έχουν λιγότερο όγκο ωρίμαζαν π.χ. τέλεια σε 7 ημέρες, και γλίτωνα χρόνο, αντί να περιμένω τη κανάτα 20 ημέρες.Επίσης με ετικέτα steep, steeping, one shot, S&V, ωρίμανση, ομογενοποίηση, άρωμα, DIY

0 Μέλος(η) διαβάζουν το θέμα

0 μέλη, 0 επισκέπτες, 0 ανώνυμα μέλη