Μετάβαση σε περιεχόμενο

Καλωσήρθατε στο VapeFriends.gr
Εγγραφείτε στο φόρουμ για να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του. Μόλις εγγραφείτε και συνδεθείτε, θα μπορείτε να δημιουργήσετε τόπικς, να απαντήσετε σε υπάρχοντα άρθρα, να αποκτήσετε τον προσωπικό σας messenger, να ενημερώσετε την κατάστασή σας, να διαχειριστείτε το προφίλ σας και πολλά άλλα. Αυτό το μήνυμα δεν θα εμφανιστεί ξανά όταν εγγραφείτε στο φόρουμ. Δώστε προσοχή στην σωστή αναγραφή του email σας στην εγγραφή σας γιατί σε αυτό θα σας αποσταλεί email επιβεβαίωσης. Αν δεν λάβετε email επιβεβαίωσης στα εισερχόμενά σας, ελέγξτε και στα spam σας.

Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in. Pay attention to the correct entry of your email in your registration because it will send you a confirmation email. If you do not receive a confirmation email in your inbox, check your spam.
Σύνδεση στον Λογαριασμό (Login) Δημιουργία Λογαριασμού (Register)
Φωτογραφία

Ένας γενικός οδηγός!


  • Παρακαλώ συνδεθείτε για να απαντήσετε
Καμία απάντηση σε αυτό το θέμα

#1
OFFLINE   mohokios

mohokios

    Member

  • VF Members
  • 60 Δημοσιεύσεις

ΠΡΟΣΟΧΗ! 

   Δεν είμαι γιατρός, οι πληροφορίες που περιέχονται στο άρθρο έρχονται τόσο από την προσωπική μου εμπειρία, όσο και την εμπειρία που απέκτησα έχοντας επαφή με άλλους ατμιστές κλπ.  ΔΕΝ πρόκειται για κάποιο επιστημονικό άρθρο, αλλά για έναν γενικότερο τυφλοσούρτη που κάθε ατμιστής νέος ή παλιός σε γενικές γραμμές πρέπει να ξέρει προς αποφυγή γενικών προβλήματων....
    
Προς Admins:
   Αγαπητοί Admins αν το άρθρο παραβαίνει κάποιον από τους κανονισμούς του φόρουμ, σβήστε το, όπως και αν θεωρείτε πως θα έπρεπε να είναι σε κάποια άλλη κατηγορία παρακαλώ μεταφέρετε το!

Πολλοί ατμιστές νέοι και παλιοί ανα καιρούς αναρωτιούνται γιατί μπορεί να έχουν βήχα, ερεθισμούς στο στόμα, τα χείλη, ή τον λαιμό... Καθαριότητα ατμοποιητή:
πολλές φορές βλέπουμε το ηλεκτρονικό μας τσιγάρο ως μία συσκευή, και δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην καθαριότητα του, ιδίως οι νέοι ατμιστές, είτε γιατί δεν τους έχει περάσει από το μυαλό είτε και γιατί κανείς δεν τους το έχει αναφέρει που πολλές φορές συμβαίνει το δεύτερο.  Πρέπει να γίνει σαφές πως ο ατμοποιητής είναι μεν ένα μηχάνημα, το οποίο χρησιμοποιεί "καύσιμο"... και αυτό το καύσιμο ΔΕΝ είναι άλλο πέρα από τα υγρά αναπλήρωσης που αγοράζουμε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από εξειδικευμένα καταστήματα ατμιστικών προϊόντων (ατμοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρονικού τσιγάρου) και επαγγελματίες αυτού του είδους! Το Καύσιμο όμως όπως και σε οτιδήποτε άλλο αφήνει κάποια υπολείμματα... και αυτά πρέπει να καθαρίζονται τακτικά (1 φορά καθε 2-3 εβδομάδες θεωρείται καλά, ΔΕΝ χρειάζονται υπερβολές) και αυτό είναι υποχρέωση ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ του ΧΡΗΣΤΗ και κανενός άλλου! Ένας βρώμικος ατμοποιητής μπορεί να προκαλεί βήχα, να δημιουργεί άσχημη  γεύση κλπ.Πως καθαρίζουμε τον ατμοποιητή? 
Τον λύνουμε σε όσα κομμάτια γίνεται, ΒΓΑΖΟΥΜΕ την/τις αντιστάσεις και τις αφήνουμε εκτός, αν μπορούμε να βγάλουμε το τζαμάκι, το επιστόμιο (το κομμάτι που βάζουμε στα χείλη μας) και όσα μέρη τέλος πάντων μπορούν να αποσπαστούν....   

οι πιο απλές μεθόδοι είναι:
1) σε ένα ποτήρι βάζουμε χλιαρό (ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ καυτό) νερό  γιατί ενδέχεται να χαλάσουν οι τσιμούχες (τα λαστιχάκια που έχει) από την θερμότητα. Αν συμβεί αυτό θα δημιουργηθούν προβλήματα να συμβεί αυτό όπως διαρροές) 
τον αφήνουμε να μουλιάσει και τρίβουμε απαλά να αφαιρεθεί η βρώμα 
εναλλακτικά μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ξύδι μέσα ή λίγο οινόπνευμα...   η διαδικασία είναι η ίδια...  με τον ίδιο τρόπο ακριβώς καθαρίζουμε και το επιστόμιο μας εφόσον αυτό είναι αποσπώμενο (είναι το κομματάκι που βάζουμε στο στόμα μας, σε κάποιους ατμοποιητές απλώς δεν βγαίνει) αφού τον καθαρίσουμε, τον αφήνουμε να στεγνώσει...  τον χρησιμοποιούμε αφού στεγνώσει! 

Tip:  αφού στεγνώσει καλό είναι στις τσιμούχες (τα λαστιχάκια) να απλώσουμε μια σταγόνα υγρού αναπλήρωσης, βοηθάει πολύ στην συντήρηση τους και την μακροζωία τους. 

 

 

ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ:
οι αντιστάσεις πρέπει να αλλάζονται συχνά, είτε μιλάμε για εργοστασιακές αντιστάσεις, είτε μιλάμε για χειροποίητες. 

Εργοστασιακές αντιστάσεις:
στην περίπτωση που μιλάμε για εργοστασιακές αντιστάσεις όταν βλέπουμε αλλαγή στην απόδοση και ΚΥΡΙΩΣ σε περίπτωση που βγάλουν γεύση καμμένου  θέλουν ΑΜΕΣΗ αντικατάσταση
. σε περίπτωση επίσης που αφήσουμε τον ατμοποιητή μας στην άκρη για κάποιον καιρό αλλάζουμε επίσης την αντίσταση. ΔΕΝ χρησιμοποιούμαι την ίδια, είτε αφήσουμε τον ατμοποιητή γεμάτο με υγρό είτε άδειο.

Χειροποίητες αντιστάσεις: 
αν και μιλάμε για σχετικά πιο έμπειρους χρήστες ΔΕΝ προσπαθούμε να βγάλουμε από την μύγα ξύγκι καθαρίζοντας απλώς τα σύρματα 12000 φορές και αλλάζοντας τα βαμβάκια μια φορά στο τόσο... καλό είναι να στήνουμε νέες αντιστάσεις συχνά και όχι να περιμένουμε να γίνουν χάλια. 


ETOIMA ΥΓΡΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ / ΒΑΣΕΙΣ VG/PG / ΝΙΚΟΤΙΝΕΣ / ΑΡΩΜΑΤΑ:

 

 Όροι:
PG = Propylen Glycol =  Προπυλενογλυκόλη
VG = Vegetables Glycerin = Φυτική Γλυκερίνη 
Νιc Booster = (άλλα ονόματα  booster, Nic,) = Νικοτίνη
Flavours = Γεύσεις,Αρώματα  


Η Προπυλενογλυκόλη (PG)  είναι το ένα συστατικό στα υγρά αναπλήρωσης,  και δίνει "περισσότερο χτύπημα"  στον λαιμό ώστε όσο τον δυνατόν γίνεται να εξομοιώνεται η αίσθηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου με το παραδοσιακό τσιγάρο.... Επίσης είναι το υλικό που οι αρωματικές ουσίες διαλύονται μέσα, με ελάχιστες εξαιρέσεις παγκοσμίως βγαίνουν διαλυμένα σε VG. Ωστόσο η PG έχει κατηγορηθεί για διάφορους ερεθισμούς λαιμό και στο αναπνευστικό όπως και για αλλεργίες. συνήθως σε υγρά με μεγάλη συγκέντρωση σε PG, είναι ο πρώτος ύποπτος και συνήθως και οι επαγγελματίες του είδους συνήθως προτείνουν υγρά με μικρότερες ποσότητες της συγκεκριμένης ουσίας. 
Γιατί να ατμίζει λοιπόν κάποιος PG μπορεί να ρωτήσει κάποιος, όταν δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα που ως συνήθως ΔΕΝ δημιουργεί, είναι θέμα προτίμησης και το πως ο καθένας βρίσκει την εμπειρία του πιο ευχάριστη ατμίζοντας.  σαν να λέμε στον έναν αρέσει το πορτακάλι, σε κάποιον άλλον όχι... κάποιος άλλος μπορεί να είναι αλλεργικός και να μην μπορεί να το φάει καν! 


η VG (Φυτική γλυκερίνη) είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ατμού!  όσο περισσότερη τόσο περισσότερη και η παραγωγή ατμού. ωστόσο παλιοί ατμοποιητές, και ορισμένοι νέοι με εργοστασιακές αντιστάσεις ακόμα επειδή είναι πιο παχύρρευστη σε σχέση με την PG που μοιάζει περισσότερο με νερό, δεν μπορούν να την τραβήξουν καλά στις αντιστάσεις με αποτέλεσμα να καίγονται οι αντιστάσεις (που ιδίως αν μιλάμε για εργοστασιακές χρειάζονται ΑΜΕΣΗ αντικατάσταση). 


Τα Αρώματα/Γεύσεις είναι φυσικά αυτά που δίνουν την γεύση στα υγρά που ατμίζουμε... 

Η νικοτίνη (Boosters) δεν νομίζω καν πως χρειάζεται περιγραφή ως καπνιστές, ατμιστές την γνωρίζουμε λίγο πολύ όλοι ανεξαιρέτως. Η χρήση της όταν φτιάχνουμε εμείς τα δικά μας υγρά αναπλήρωσης.  ή Mix/Shake and Vape θέλει προσοχή να μην έρθει σε επαφή με το δέρμα και ΚΥΡΙΩΣ τα μάτια. η υψηλή νικοτίνη μπορεί να φέρει βήχα και ερεθισμό στον λαιμό... σε περιπτώσεις που κάποιος το παρακάνει ζάλη, δυσφορία και εμετό.. η νικοτινίαση δεν είναι κάτι που παίζουμε.

τα έτοιμα υγρά αναπλήρωσης που κάποιοι ατμίζουμε τα περέχουν όλα αυτά μαζί.  

όταν μιλάμε όμως για αυτά τα υλικά όλα έχουν ένα κοινό για να μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε με ασφάλεια ... 
τα κρατάμε ΜΑΚΡΙΑ από πηγές θερμότητας και το φως.. ένας πολύ απλός τρόπος είναι να τα κρατάμε σε ένα συρτάρι στο γραφείο μας ή στην ντουλάπα μας. ΔΕΝ χρειάζονται υπερβολές όπως στο ψυγείο ή φύλαξη σε κάποιο πολύ ιδιαίτερο μέρος.
Επίσης δεν τα αφήνουμε να πολυκαιρίσουν... ένα μπουκάλι (είτε άρωμα, είτε VG/PG είτε νικοτίνη) που αγοράσαμε πριν από 8 μήνες, και ξαφνικά θυμηθήκαμε την ύπαρξη του είναι φρόνιμο να μην το χρησιμοποιήσουμε. 

Επίσης αν υπάρχει ημερομηνία λήξης, το καλύτερο που έχουμε είναι να μην χρησιμοποιούμε τα προϊόντα εφόσον έχουν λήξει. σε περίπτωση που δεν έχουν γενικότερα καλό είναι να μην τα αφήνουμε να πολυκαιριστούν.  κατα μέσο όρο τα προϊόντα αυτά είναι καλά για 2 χρόνια οπότε κοιτάζουμε αν υπάρχει ημερομηνία παραγωγής.... μετά τα 2 χρόνια υπάρχει  περίπτωση να αλλοιωθούν. Σαν βασικός κανόνας το καλύτερο είναι να μην τα αφήνουμε να πολυκαιριστούν. 


ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΝΕΡΟΥ!

Το άτμισμα  μας αφυδατώνει.... είτε χρησιμοποιούμε τσιγαρίσους ατμοποιητές (ατμοποιητές που εξομοιώνουν το κανονικό κάπνισμα που τραβάμε πρώτα τζούρα, την κρατάμε στο στόμα και ύστερα την "κατεβάζουμε") είτε μιλάμε για πνευμονικούς (που κατεβάζουμε την τζούρα απευθείας στους πνεύμονες).  Η κατανάλωση νερού είναι κάτι που ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως πρέπει να κάνουμε  ακόμα και αν δεν ατμίζουμε/καπνίζουμε. όσοι όμως το κάνουμε ΠΡΕΠΕΙ να καναναλώνουμε νερό. η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει  ξηρό λαιμό και κατα συνέπεια βήχα, ή ΄ξηρό στόμα ή ακόμα και απώλεια γεύσης ή ακόμα και άσχημη γεύση! 


MΠATΑΡΙΕΣ
η ασφάλεια των μπαταριών είναι πολύ σημαντική για να μην υπάρχουν ατυχήματα, και δεν πρόκειται για κανένα αστείο! ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως τις μπαταρίες ΠΡΕΠΕΙ και ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να τις σεβόμαστε!!!   
 

1) Τις μπαταρίες ΔΕΝ τις βάζουμε ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ χύμα σε τσάντες, τσέπες, ή οπουδήποτε αλλού. Για την μεταφορά τους υπάρχουν πλαστικές μπαταριοθήκες, πάμφθηνες (ακόμα και με 2 ευρώ που χωράνε 4 μπαταρίες)

 

 

2) Μπαταρίες που έχει σκιστεί το περίβλημα τους, ή πηγαίνουμε να αλλάξουμε το περίβλημα, αν δεν είναι εφικτό αυτό ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΜΕ με καινούριες και ΔΕΝ τις χρησιμοποιούμαι  τουλάχιστον μέχρι να αλλάξουμε περίβλημα.

3) Οι Μπαταρίες ΓΕΡΝΑΝΕ!!!!  ΓΕΡΝΑΝΕ με τις επαναφορτίσεις, με την χρήση  τους, αλλά γερνάνε ακόμα και με την πάροδο του χρόνου. ακόμα και μία μπαταρία που μπορεί να έχουμε 3-4 χρόνια πρέπει να έχουμε κατα νου πως αυτές γερνάνε ΕΤΣΙ και ΑΛΛΙΩΣ!! αν βλέπουμε πως οι μπαταρίες αδειάζουν πολύ γρήγορα, δεν βγάζουν την ίδια δύναμη δεδομένου πως κάνουμε την συνηθισμένη μας χρήση τις αλλάζουμε επίσης... σημαίνει πως έχουν αρχίσει και πέφτει η απόδοση τους, μαζί και οι αντοχή τους... το λέω τελείως μπακαλίστικα για να μπορεί να γίνει κατανοητό από όλους. 

4) Αγοράζουμε μπαταρίες ΜΟΝΟ από επώνυμες εταιρίες (Sony, Samsung, LG) για λόγους αξιοπιστίας και όχι ότι βρεθεί μπροστά μας προκειμένου να ατμίσουμε άμεσα ή για να γλυτώσουμε 1-2 ευρώ.  
 
5) ΑΝ οι μπαταρίες είναι αποσπώμενες φορτίζουμε τις μπαταρίες μας από εξωτερικούς φορτιστές και ΟΧΙ από το USB της συσκευής. τι συγκεκριμένο USB βρίσκεται κατα βάση εκεί για αναβαθμίσεις του λογισμικού της συσκευής ή για φόρτιση σε μία έκτακτη ανάγκη. (οι συσκευές κατα βάση έχουν λειτουργία αποκλειστικά Fast Charging.  το Fast Charging γενικότερα δεν είναι καλή ποιότητα φόρτισης, στρεσσάρει και γερνάει τις μπαταρίες, όπως επίσης και την ίδια την συσκευή γιατί ακόμα και αν οι μπαταρίες τελειώσουν την φόρτιση τους) ! ακόμα και οι κατασκευαστές των συσκευών αυτών προτείνουν εξωτερικούς φορτιστές για τις μπαταρίες. 

Συχνές Ερωτήσεις

1) όταν ατμίζω με πιάνει βήχας!
διάβασε όλο το άρθρο. 

2) κάνω το αγαπημένο μου υγρό αλλά δεν αισθάνομαι την γεύση του!
δυστυχώς αυτό γίνεται όταν επιμένουμε να ατμίζουμε ένα υγρό για πάρα πολύ καιρό... ο οργανισμός συνηθίζει τόσο πολύ σε αυτό που τελικά το αγνοεί όπως συμβαίνει π.χ. σε ανθρώπους που μένουν δίπλα σε γραμμές τρένου... τον πρώτο καιρό ξυπνάνε ή ταράζονται όταν περνάει, με τον καιρό ούτε καν το καταλαβαίνουν πως πέρασε..  καλό θα ήταν να αλλάξει η γεύση του υγρού που ατμίζεται.  η κατανάλωση σκέτης βάσης (με ή χωρίς νικοτίνη συνήθως βοηθάει) όπως και η αλλαγή γεύσεως του υγρού του ατμιστή. επίσης αυτό μπορεί να συμβεί λόγω των πολύ έντονων γεύσεων που μπορεί κάποιος να ατμίζει, κουράζονται πάρα πολύ οι γευστικοί κάλυκες και δεν καταλαβαίνουν την γεύση πλέον...συνήθως περνάει μετά από λίγο καιρό. ωστόσο και εδώ δεν υπάρχει τυφλοσούρτης.


Υ.Γ.  το παρόν άρθρο ΔΕΝ είναι ούτε επιστημονικού  περιεχομένου, είναι περισσότερο για να δώσει μια πολύ γενική ιδέα, για κάθε πρόβλημα που σας απασχολεί καλύτερο είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. 
αν θέλει κάποιος να προσθέσει ή να διορθώσει, παρακαλώ ελεύθερα!!!


Επεξεργάσθηκε απο mohokios, 25 Νοέμβριος 2019 - 04:13.

  • Μου αρέσει (+) x 3
  • Χρήσιμο (+) x 2
0 Μέλος(η) διαβάζουν το θέμα

0 μέλη, 0 επισκέπτες, 0 ανώνυμα μέλη