@
Please Login or Register to see this Hidden Content
Δημήτρη, οι μπαταρίες αποδίδουν ενέργεια με ηλεκτροχημικό τρόπο σαν τον άνθρωπο και όχι με αμιγώς ηλεκτρικό όπως ένας ηλεκτροκινητήρας.
Ένας άνθρωπος χρειάζεται κάποιο χρόνο να ηρεμήσει για να κοιμηθεί (discharge) και αντίστοιχα το πρωί θα χασμουρηθεί, θα τεντωθεί και σιγά-σιγά θα ξυπνήσει (charge).
Δεν έχω δει άνθρωπο να χορεύει και αμέσως μετά να κοιμάται ή να σηκώνεται το πρωί και να αρχίσει να τρέχει μαραθώνιο. Χρειάζεται κάποια κατάσταση ηρεμίας ενδιάμεσα.
Τα περισσότερα εσωτερικά βραχυκυκλώματα σε μπαταρίες συμβαίνουν κατά τη φόρτιση και όχι κατά την εκφόρτιση. Αυτό γιατί η μπαταρία στρεσάρεται τόσο ηλεκτρικά όσο και μηχανικά (διογκώνεται γιατί αυξάνει η εσωτερική της πίεση). Το πιο κρίσιμο σημείο είναι αυτό της πλήρης φόρτισης καθώς υπάρχει η μέγιστη πίεση εσωτερικά αλλά και η μέγιστη τάση.
Λέγοντας όλα τα παραπάνω θα παραθέσω το κείμενο του @
που νομίζω είναι δικό μου (αλλά κι αν δεν είναι συμφωνώ απόλυτα)
"Θεωρητικά δεν υπάρχει πρόβλημα αν τις φορτίζουμε/αποφορτίζουμε χωρίς ξεκούραση.
Στην πράξη όμως όταν οι κατασκευαστές δίνουν τα διαγράμματα για τους κύκλους αποφορτίσεων πάντα υπάρχει ένα διάλειμμα 10-30 λεπτών ανάμεσα σε κάθε κύκλο. Επειδή αυτοί ίσως κάτι ξέρουν που δεν μας λένε, φροντίζω να κάνω το ίδιο όταν είναι εφικτό."
Πιστεύω πως το λιγότερο που πρέπει να μας απασχολεί είναι αν θα ξεκουραστεί ενδιάμεσα η μπαταρία.
Υπάρχουν πολλοί πιο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να προσέξουμε και καταπονούν τη μπαταρία επηρεάζοντας τη μακροζωία της αλλά και την ασφάλεια μας.
Μακροχρόνια παραμονή σε πλήρη φόρτιση, υπερβολική αποφόρτιση, μη ισορροπημένες μπαταρίες κλπ.
@
Γιατρέ το trickle charge δεν συνίσταται στις Li-ion για τους λόγους που αναφέρω παραπάνω. Η υψηλή τάση τις στρεσάρει άρα δεν είναι φρόνιμο να τις κρατάμε μόνιμα στην τσίτα.
Επεξεργάσθηκε απο camber, 16 Απρίλιος 2018 - 16:10.